Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Sztómaexpó volt a B32-ben

Újbuda   |   2016, szeptember 9 - 14:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ötödik alkalommal rendeztek Sztómaexpót Budapesten, ezúttal a B32 Galéria és Kultúrtérben. A kerület eddig négyszer adott otthont a rendezvénynek. Az eseményen a sztómát viselők minden kérdésükre választ kaphattak és megoszthatták tapasztalataikat.

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet - egy cserélhető zsákba - távozik a szervezetből. Alkalmazására akkor kerülhet sor, ha a betegség nem teszik lehetővé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon a testből. A sztóma kezelése könnyen elsajátítható, de felhelyezése a páciens számára komoly lelki megterhelést jelent, sőt, testképzavar kialakulására, az önértékelés csökkenésére is számítani kell! Sokan súlyos rokkantságként élik meg ezt az állapotot. Ennek érzetét oldja például a sztómaexpo és más hasonló közösségépítő esemény. - A sztómát viselők és hozzátartozóik a jövőben kreatív, kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek a kerületben – mondta Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő, a sztómaexpo védnöke.

A sztómát viselő betegeket terápiás szaknővérek támogatják: tanácsokkal szolgálnak, megmondják, hova lehet fordulni a kérdésekkel – hangsúlyozta Horváth Katalin Beatrix sztómaterápiás nővér. Az expo egyik főelőadója betegjogi szakértőként világította meg a páciensek jogi lehetőségeit. Érdeklődésünkre a betegjogi panaszok több fajtáját is felvázolta: Mina András, OBDK Betegjogi Szakreferens (Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és dokumentációs Központ) szerint a szakmai mellett etikai visszaélések a leggyakoribbak az orvosok és szakdolgozók részéről.

Hazánkban jelenleg több mint tízezer ember él sztómával. Az Összefogás Újbudáért Egyesület támogatta a Van Holnap! Zsákos Alapítvány vastagbélrákos és sztómaviselő betegeket segítő programját.

T. K.