Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Akár 30 ezerbe is kerülhet az iskolakezdés

Újbuda   |   2016, augusztus 9 - 15:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mintegy 10-20 ezer forintot költenek tanévkezdés előtt a családok iskolaszerekre, ám ha iskolatáskát is kell venni, további 5-15 ezer forinttal kerülhet többe a bevásárlás – derül ki a Régió Játék felméréséből.

Átlagosan 10-20 ezer forintot költenek gyerekenként a családok a tanszervásárlásra tanévkezdéskor. Az új iskolatáska akár meg is duplázhatja ezt az összeget, legtöbben a 10-15 ezres és a 15 ezer forint feletti táskákat keresik. Elsősök esetében vásárlásnál a legfontosabb szempont, hogy az iskolatáska ergonomikus és strapabíró legyen. - Szerencsére a kezdeti kiadásokat csökkenti, hogy az alsó tagozatos tanulók ingyen juthatnak tankönyvekhez - mondta Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője. Felsőbb osztályokban idén a családok egynegyede nem cseréli le a meglévő táskát, minden második szülő pedig 5 és 15 ezer forint közötti összeget áldoz egy új darabra.

A tanszerek beszerzése főleg az édesanyákra marad, többségük előnyben részesíti a személyes vásárlást (60 százalék), az online és a bolti vásárlás kombinációját csupán 30 százalékuk választja. A játékáruház adatai szerint, az elmúlt év hasonló időszakához képest idén mintegy 10 százalékkal nőtt a mobileszközről érkező forgalom.

A legtöbb családban bevonják a gyermekeket az iskolaszerek vásárlásába, és közösen döntik el, hogy milyen füzet, tolltartó kerüljön szeptembertől a táskába. Kevésbé fontos az ár, inkább a megjelenés és a használhatóság számít. Legkeresettebbek az ismert mesék, filmek szereplőivel díszített tanszerek.

Az előkészületeket a legtöbb helyen augusztusban kezdik. - A nyár utolsó hónapja a legerősebb, ilyenkor generálódik a legnagyobb forgalom. A szülők ilyenkor kapják kézhez munkáltatójuktól az iskolakezdési utalványokat. A támogatás alapvető fontosságú, hiszen a családok több mint felénél ilyenkor 10-30 százalékkal nőnek a havi kiadások, minden ötödik szülőnél pedig 30-50 százalékkal is megdobhatja a havi költségvetést a tanévre való felkészülés – mondta Gyaraki Dávid.

A megkérdezettek kétharmada nem pártolja az elektronikus tankönyvek és az iskolai tablethasználat bevezetését. Felesleges plusz kiadásnak gondolják azt, illetve úgy vélik, használatuk károsítja a szemet és visszaszorítja a valódi értékeket.

Újbuda