Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

koronavírus

Covid-helyzet az óvodákban, bölcsödékben  

Az Újbuda Önkormányzata által fenntartott óvodákban (nyolc székhely és 20 telephely) január harmadik hetében Covid-fertőzés miatt 18 csoportban rendelt el rendkívüli szünetet vagy részleges karantént az illetékes kormányhivatal (a következő héten nem volt ilyen intézkedés). A nyolc bölcsődében összesen öt csoport zárt be a megbetegedések miatt február 1-jéig.

Nagy elvárások és lefújt vizsga a középiskolai felvételin  

Felfokozott hangulatban várták az iskolák a január 22-ére kiírt központi írásbeli felvételit, és talán épp az izgalom volt az oka annak, hogy egy újbudai intézmény szabálytalanul járt el. A tanulók többségét megizzasztotta a felkészülés, egyre többet kell teljesítenie annak, aki be akar jutni egy jó hírű gimnáziumba.

Igazolvány kizárólag oltottaknak  

Február 15-étől oltási igazolvánnyá változik a mai védettségi, és csak azok számára lesz érvényes, akik már megkapták a harmadik oltást, vagy a másodikat hat hónapnál nem régebben vették fel – derült ki a múlt heti kormányinfón.

Tájékoztatás COVID elleni védőoltások háziorvosnál történő felvételéről  

Újbuda felnőtt háziorvosai 2022. január hónapban – az általuk választott – péntek 14–18, valamint szombat 10–18 óra között koronavírus okozta megbetegedés elleni védőoltások beadását végzik rendelőjükben. Az oltási időpontokkal, valamint az oltóanyagokkal kapcsolatos információkért és bővebb felvilágosítás céljából kérjük forduljon háziorvosához.

Oltási akciónapok a Szent Kristófban  

Az Országos Oltási Munkacsoport döntése alapján 2022. januárjában MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN ÉS PÉNTEKEN 14 és 18 óra között ÉS SZOMBATON 10 és 18 óra között Oltási Akciónapokat szerveznek Pfizer és Moderna vakcina felhasználásával a 12 éven felüli lakosság számára az elmaradt második és a megerősítő harmadik oltás felvételére, előzetes időpontfoglalás nélkül a Szent Kristóf Szakrendelőben (XI. kerület Fehérvári út 12.)

Mindenki védje magát és szeretteit  

Miközben országok egész sorában szigorításokat vezetnek be a Covid-járvány miatt, hazánkban e tekintetben nem sok minden történik. Megúszhatjuk-e így a dolgot – kérdeztük dr. Pusztai Erzsébet infektológustól, volt egészségügyi államtitkártól.

Az ünnepek alatt is fontos az óvatosság  

Jönnek az ünnepek, amikor a családok, a társaságok találkozni akarnak – mit tanácsol dr. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos látva a fertőzöttek magas számát? Tavaly nagy elővigyázatosságra intett, de idén már elég sokan beoltatták magukat.

Kísérlet indul a poszt-Covid szindrómáról - Negyedóra

Ma már egyre biztosabbnak látszik, hogy a Covidon átesett emberek nemcsak fizikai, idegrendszeri, de mentális utóhatásoktól is szenvedhetnek. A Természettudományi Kutatóközpont egy most induló kísérletében a poszt Covid szindróma pszichológiai tüneteit vizsgálják, amelyhez koronavírus fertőzésen átesett jelentkezőket várnak.

Oltani, maszkot hordani - Falus Ferenc korábbi tiszti főorvos - Negyedóra

A most drámaian gyorsan terjedő Covid delta variáns veszélyeire figyelmeztet Falus Ferenc korábbi tiszti főorvos. Aki elmondta, hogy nagyon kevés tesztet végeznek Magyarországon, így nem lehet lokalizálni a betegséget. Az oltás nagyon fontos, de idővel csökken a hatásossága, ezért van szükség a harmadikra is. És az oltottaknak is maszkot kell hordaniuk, illetve távolságot tartaniuk nyilvános helyeken, Akik most kapják meg az első oltásukat, azok csak két hét múlva lesznek védettek, addig különösen óvatosnak kell lenniük. Nagy bajnak nevezte, hogy nem juthatunk részletes területi fertőzöttségi adatokhoz sem, ami tovább nehezíti a védekezést.

Újra elő kell venni a maszkot  

– Válságos időszak jött el a Covid-világjárvány újjáéledésében, és az epicentrum ismét Európa – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális hivatalának elnöke, Hans Kluge. Európában a múlt héten több mint megkétszereződött a koronavírus-fertőzés miatt kórházba kerülők száma, és ha a járvány ilyen ütemben terjed, akkor februárra újabb félmillió halálos áldozata lehet a kontinens országaiban. A járvány újraéledését a WHO szakembere szerint a lakosság alacsony átoltottsági szintje és a korlátozó intézkedések lazítása okozta.

Oldalak