Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Az ünnepek alatt is fontos az óvatosság

Újbuda   |   2021, december 8 - 15:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Jönnek az ünnepek, amikor a családok, a társaságok találkozni akarnak – mit tanácsol dr. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos látva a fertőzöttek magas számát? Tavaly nagy elővigyázatosságra intett, de idén már elég sokan beoltatták magukat.

Falus doktor szerint most is nagyon óvatosnak kell lenni. Számításai alapján jelenleg körülbelül négy és fél millió ember tekinthető teljeskörűen védettnek, ami pedig azt jelenti, hogy további öt és fél millió nem vagy alig védett. Ugyanis csak azok a védettek valójában, akik hat hónapon belül kaptak oltást, lehet az akár az első, akár a harmadik. Azok is nagyobb biztonságban érezhetik magukat, akik hat hónapon belül szerencsésen felgyógyultak a Covidból. Akiket januárban vagy februárban oltottak be utoljára, azok alig-alig védettek – különösen a delta variációval szemben. Eközben viszont már az omikron elnevezésű is terjedni kezdett. A volt tisztifőorvos megerősítette, hogy ez aggodalomra ad okot, de pánikra nem. A vizsgálatok folynak, és remélhetőleg hamar kiderül, mennyire hatékonyak a mai vakcinák az omikronnal szemben.
Az év végi ünnepek összejöveteleinél is lényeges, hogy mindenki be legyen oltva a résztvevők közül, ráadásul hat hónapon belül, hiszen rettentően sok a fertőzött, talán minden tizedik ember is vírushordozó. Sokan közülük úgy adhatják tovább a betegséget, hogy maguk nem is tudnak állapotukról. A nyilvános helyeken hatékony maszk hordása és a távolságtartás is szükséges. Falus Ferenc hozzátette, hogy akik igazán óvatosan akarnak ünnepelni, azok a találkozók előtt végezzenek magukon antigén tesztet. Igaz, sok más országgal szemben Magyarországon ehhez nem lehet ingyen hozzájutni, de egyre több helyen, főleg online, már viszonylag olcsón kapható hatásos teszt.
Felvetettük, hogy a hétköznapi tapasztalatok szerint az oltottak közül is sokan kapják el a fertőzést. A volt tisztifőorvos ehhez hozzátette, hogy még többen vannak ilyenek az oltatlanok között. Ráadásul a legóvatosabb becslések szerint is tízszer nagyobb a kockázata annak, hogy valaki megfertőződjön és súlyos állapotba kerüljön, ha nincs beoltva.
Megkérdeztük, mit gondol az 5–11 éves korosztály most kezdődő oltásáról. A szakember ezt nagyon fontosnak nevezte, és megerősítette, hogy ennek nincs kockázata, a veszélyt ebben a korosztályban is az jelenti, ha valaki oltatlan marad. Falus Ferenc abban bízik, hogy mielőbb elindulhat az ötévesnél fiatalabbak vakcinációja is.

D. J.

Csak a védőoltással győzhetjük le a Covidot!
LÁSZLÓ IMRE
Tisztelt Újbudaiak! Az elmúlt hónapokban sokan úgy éreztük, hogy a kormány nem tesz meg mindent az oltási kampány sikere érdekében. A járvány nem pártpolitikai kérdés! Újbuda vezetői az első pillanattól arra buzdítják a kerület lakóit, hogy vegyék fel a védőoltásokat, hiszen ez nyújt valódi védelmet a halálos vírus ellen. Csak oltással tudjuk legyőzni a Covidot! Védetten lesz békés a karácsony!

OROSZ ANNA
A fiatalok is egyre többen oltatják be magukat. Lassan a többségük ott tart, ahol a felnőttek, vannak, akik már a harmadik oltásukat szervezik ezekben a napokban. A járvány alatt még fontosabb, hogy működjön a generációk közötti szolidaritás!

BARABÁS RICHÁRD
A járvány pont azt próbálta tőlünk elvenni, ami egy társadalom életében különösen fontos, a személyes találkozás lehetőségét. Az ünnepek előtt ennek fontosságát mindenki átérzi. Újbuda eleve olyan irányba fejlődik, hogy nagy közösségi térként is funkcionáljon. De ez csak akkor lehetséges, ha mindenki beoltatja magát!

HINTSCH GYÖRGY
Budapest és Újbuda országosan azokhoz a területekhez tartozik, ahol magasabb az oltási kedv. Az eddig elért, országosan 6 millió embert alig meghaladó beoltottság azonban kevés az európai átlaghoz és a védekezés megfelelő szintjéhez képest. Tegyünk meg mindent a környezetünkben, és győzzük meg ismerőseinket, hogy az oltás nélkülözhetetlen a pandémia túléléséhez!

BAKAI-NAGY ZITA
Mindig nagy öröm látni, hogy az emberek a bajban valóban számíthatnak egymásra. Alpolgármesterként az elmúlt években ennek rengeteg példáját megtapasztalhattam. Az oltások felvétele a minimuma annak, amit mindnyájunknak meg kell tennünk annak érdekében, hogy végre magunk mögött hagyhassuk az elmúlt évek járványhullámait.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás