Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 27. hétfő, László

Víz, ami éltet

Újbuda   |   2015, március 30 - 16:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

Vízfogyasztást népszerűsítő kampány zajlott több kerületi iskolában a múlt héten. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ivóvíz-fogyasztási kampányának legfőbb célja az egészséges életmódra nevelés, ezért is hirdeti meg minden évben az általános iskolások között.

Az ivóvíz-fogyasztási kampányhoz tartozó Happy-hét azt propagálta, hogy a gyerekek ne csak a mosdóban jussanak ingyen vízhez. A program során az iskolák többségét vízforgalmazó cégek látták el ballonos vagy palackozott vízzel.

- A Kelenvölgyi Általános Iskolában két éve működik az úgynevezett ballonos vízszolgáltatás, a szülők és az iskolai alapítvány együtt tették lehetővé, hogy minden osztálynak rendelkezésére álljon ez a lehetőség - mondta Benéné Szatmáry Edit az intézmény biológia-kémia szakos tanára.

A tavalyi vízfogyasztást népszerűsítő programhoz országosan több, mint 144 oktatási intézmény, több, mint negyvenháromezer tanulója csatlakozott. A hatodik éve megrendezett Happy-hetek hatására több iskolában beszüntették a cukros üdítők árusítását, szülői segítséggel ivókutakat, ballonosvíz-adagolókat helyeztek ki az intézményekben, miközben a gyerekek játszva tettek szert ismeretekre. Kreativitást, ügyességet igénylő feladatok, játékos programok és interaktív oktatóanyagok segítségével ismerkedhettek a gyerekek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal. - Mivel egészségünk megőrzéséhez lényeges bolygónk egészségének fenntartása is, ezen a héten zajlottak a Víz világnapjához kötődő programok is. Például ökoszakkör keretében vízminőség vizsgálatot is tartottak a gyerekek – mondta Benéné Szatmáry Edit.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.