Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Vidékek ízkavalkádja Kelenföldön

Újbuda   |   2018, szeptember 3 - 12:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén a Dél-Kelenföldi Óvoda szakácsai vitték haza a Kelenföldi Lecsófesztivál vándorkupáját. A versenyre tíz csapat nevezett.

A lecsófesztivál több éves hagyományra tekint vissza Kelenföldön, ahova nemcsak a környékbeliek látogatnak szívesen, hanem a kerület minden pontjáról érkeznek érdeklődők. Az idei rendezvényre tíz főzőcsapat nevezett. A délelőtti zivatar ellenére jó hangulatban telt a program, amihez élő zenével járult hozzá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem néptáncegyüttese, a MENTE. A kicsik ugrálóvárban vezethették le energiáikat.
Kelenföldön számos vidékről származó család él, ezért az ízek kavalkádja a zsűrit is meglepte. A bírák az ország különböző részeiről származó lecsókat kóstolhattak – mondta a főszervező Ludányi Attila, önkormányzati képviselő. Az étel elkészítéséhez szükséges alapanyagokat (vizet, paradicsomot, paprikát, hagymát), valamint a tűzifát Újbuda Önkormányzata adta, a csapatoknak mindössze bográcsot, fűszereket, munkaasztalt kellett vinniük. A lecsófesztivál vándorkupáját idén a Dél-Kelenföldi Óvoda csapata vehette át.

Az esemény nemcsak az ételkóstolásról szólt, a főzőverseny színes, zenei és művészeti programjairól a Porway's Art Egyesület gondoskodik minden évben. A hagyományoknak megfelelően, idén is izgalmas koncertekkel, gyerekprogramokkal készültek.

A Kelenföldi Lecsófesztivált Ludányi Attila önkormányzati képviselő és gyerekkori barátja, Kovács István álmodta meg, miután Gazdagréten a Halászléfőző Verseny, Albertfalván a Szent Mihály-napi búcsú, Szentimrevárosban a civil szervezetek gasztronómiai eseményei már maguk köré gyűjtötték a helyieket. Az igények felmérése alapján kiderült, a kelenföldiek is szívesen ünnepelnék közösségüket egy saját minifesztiválon – mondta Ludányi Attila.

A közösségépítés jegyében életre hívott első Kelenföldi Lecsófesztivált 2011-ben az Etele út 3. alatt, az akkor még csak tervezőasztalon létező templom építési területén tartották; több mint húsz csapat főzte meg akkor a maga receptjét. A verseny később kapott új helyszínt az Albert utca 26.-ban, ahol ma is évről évre megrendezik.

A fesztivál állandó elemei a gyerekprogramok – ugrálóvár, állatsimogató, gyereksarok. A felnőtteket eleinte a fellépési lehetőséget kapó helyi garázszenekarok szórakoztatták, mára viszont sztárfellépőket láthatnak-hallhatnak. Az eseményen minden évben részt vesz Gál Csaba Boogie, versenyzőként és előadóként is. A tavalyi különleges év volt a lecsófesztivál történetében: rekordszámú, 23 csapat indult.

T. K.