Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Veress Miklós életmű kiállítása a Malomban

Újbuda   |   2015, október 30 - 13:37Nyomtatóbarát változatSend by email

Október 17-én került sor az Összefogás Újbudáért Egyesület legújabb kiállításának megnyitójára a Malom Közösségi Tér és Galériában. A „Kísérletek, eredmények” címet viselő tárlat, Veress Miklós keramikusművész és porcelántervező alkotásaiból nyílt, Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő védnökségével.

Veress Miklós Izsó Miklós-díjas keramikus- és iparművész, porcelántervező, a magyar kerámia fővárosának is nevezett Mezőtúr szülötte és díszpolgára. A régi hagyományokra visszatekintő helyi fazekasság meghatározta egész életét és művészetét. Évtizedekig dolgozott a kőbányai, majd a hollóházi porcelángyárban, miközben egyre nagyobb teret nyertek egyéni alkotásai, melyekből több tárlat is nyílt, többek között az Iparművészeti Múzeumban. Tanítványai, munkatársai, művészetének elismerése mellett, Veress Miklós rendkívüli emberségét is méltatják.

A kiállítás megnyitóján Batta Attila Viktor Mezőtúr alpolgármestere kiemelte, Veress Miklóst a mai napig nagy tisztelet övezi szülőföldjén, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy kisebb tömeg érkezett a mostani eseményre Mezőtúrról. A kiállítást Pusztai Zsolt muzeológus, a Túri Fazekas Múzeum igazgatója és a kiállítás szakmai vezetője nyitotta meg, méltatva a túri fazekasság történetének meghatározó fejezeteit és a művész útkereséseit, kísérleteit, melyeknél hű maradt az ősi motívumokhoz, hagyományokhoz.

A művész kérésére a rendezvényen közreműködött Kozák Júlia énekművész és Torma István színművész, aki Veress Miklós „A túri fazekasokhoz” című versét adta elő.

A Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő védnökségével rendezett tárlat, november 16-ig látogatható, hétfőn, kedden és csütörtökön 17-19 óráig, valamint az egyesületi programok alkalmával, a Fehérvári út 88/C. szám alatti Malom Közösségi Tér és Galériában.

K.A.