Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Városfejlesztés közösen

Újbuda   |   2019, június 6 - 12:02Nyomtatóbarát változatSend by email

Nyáron, a jó idő beköszöntével felgyorsulnak a beruházások, építkezések. A munkálatokkal párhuzamosan, június elején útjára indul az Újbudai Konzultáció, melynek során tíz ügyben kérdezi meg a kerületben élőket az önkormányzat. A kezdeményezésről, a feladatokról és a fejlesztésekről Hoffmann Tamás polgármestert kérdeztük.

Miért döntöttek úgy, hogy elindítják az Újbudai Konzultációt?

A kezdeményezés valójában nem most indul, csak most kap új formát. Eddig is minden fórumon igyekeztünk arra biztatni az itt élőket, mondják el a véleményüket közös dolgainkról, ezt most kiszélesítjük. Gondolok itt például az online fogadóórákra, fórumokra, találkozókra, vagy a már elindult és folyamatban lévő közösségi tervezésekre. De engedje meg, hogy kicsit messzebbről kezdjem. Sokan tudják, hogy az egyik leggyorsabban fejlődő kerületben élünk, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rengeteg beruházás érinti ezt a térséget. Nem is kell távolabbi példát keresni, ott az Etele út, ahol nemrég indult újra a forgalom, és hamarosan megkezdődik az 1-es villamos próbaüzeme. Ez nemcsak a közösségi közlekedés szempontjából fontos, vagy azért, mert a környezetbarát megoldások révén csökken a káros anyagok kibocsátása, javul a levegőminőség, hanem azért is, mert az ehhez hasonló fejlesztések elképzelhetetlenek lennének a környéken élők alkalmazkodóképessége, belátása nélkül. Mindenekelőtt szeretném megköszönni az itt lakók türelmét, amely átsegített mindnyájunkat az építkezésekkel járó nehézségeken és kellemetlenségeken. Köszönöm mindenkinek a megértését, legyen szó már korábban elindult munkálatokról, a Fehérvári úttól a Vahot utcáig, vagy induló fejlesztésekről.

Hol várhatók a közeljövőben beruházások?

Nem a legközelebbi feladatok közé tartozik, de kiemelkedik a sorból a Sopron úti Domokos Pál Péter Általános Iskola bővítése, amelynek koncepcióterve már elkészült. A Lecke utca felőli oldalon új épületrész létesül, ahol tizenhat tanterem, tornacsarnok, valamint kiszolgálóhelyiségek is helyet kapnak. Ezzel párhuzamosan energetikai korszerűsítést is elvégzünk majd a meglévő épületrészben. A nyár folyamán kicseréljük az ablakokat a Gazdagrét–Csíkihegyek Általános Iskolában és a Gazdagrét–Törökugrató Általános Iskolában, az utóbbi udvarán is elvégzünk részleges felújítási munkálatokat. Hamarosan átadjuk a megújult gyermekorvosi rendelőt a Vahot utcában, ahol az épületben további korszerűsítéseket is tervezünk a későbbiekben. A nyári szünetben jelentős beruházást hajtunk végre a Törcsvár utcai óvodában, ezzel teljes körűen befejeződik az intézmény felújítása. A munkálatokra az idei költségvetésben 380 millió forintot különített el az önkormányzat. Hosszan folytathatnám még a sort az orvosi rendelők klimatizálási programjának folytatásától a parkosításokon keresztül a Grosics iskola előterének bővítéséig. Azt hiszem, ennyiből is látható, milyen körültekintően, megfontoltan, átgondolt koncepciók mentén kell megterveznünk a fejlesztéseinket, amelyek közül nem egynél már komoly súllyal esett latba a környéken lakók véleménye.

Több beruházást előzött meg közösségi tervezés – ezekre gondol?

A közösségi tervezés kétségkívül bevált módja a lakossági észrevételek összegyűjtésének, majd felhasználásának a tervalkotási folyamatban. A kerületben ezt a megoldást választották a közelmúltban a Budafoki út átalakítása vagy az Allende park megújítása alkalmával, de Gazdagréten is hasonló formában kéri ki a lakói véleményeket a Főkert a Nagyszeben tér Kaptató sétány felőli parkjának átépítésével összefüggésben. Ugyancsak a környéken élők megkérdezésével formálódnak az elképzelések a Petzvál park, illetve a későbbiekben a Mezőkövesd utca, Fegyvernek utca, Kisköre utca és Karcag utca között elhelyezkedő zöldfelületek, és ehhez kapcsolódóan a Karcag utca és Szerémi út közötti, valamint a Baranyai utcai kertek, vagyis a Hamzsabégi út, Fehérvári út, Október huszonharmadika utca és Szerémi sor által határolt területen lévő társasházak közötti közterületi zöldfelületek felújításával kapcsolatban is. Így azon túlmenően, hogy az adott környéken élők aktívan alakíthatják környezetüket, a lakók számára szerethető, jól funkcionáló terek jöhetnek létre. Erre kiválóan alkalmas a közösségi tervezés, de ha nagyobb léptékben akarjuk elgondolni a kerület jövőjét, érdemes minél nagyobb merítésre támaszkodni.

Ez lenne az Újbudai Konzultáció? Mi alapján választották ki a kérdőíven feltüntetett kérdéseket?

Szerettük volna minél több témában kikérni a lakosság véleményét, hiszen ilyen széles körű felmérés még nem készült a kerületben. Ennek alapján kellett fontolóra venni az ügyeket, hogy több korosztályt is meg tudjunk szólítani, és a lehető legtöbb területre kiterjedően mérhessük fel az igényeket és álláspontokat az infrastrukturális fejlesztésektől a 60+ Programig. Így is komolyan kellett válogatnunk a témák között. Azokat a fontos területeket vettük sorra, amelyek érintik a mindennapjainkat, legyen szó a közterek állapotáról, az utcák, a terek, a parkok és játszóterek megújításáról, a közbiztonságról vagy a köztisztaságról, vagy éppen a háziorvosi rendelők, az egészségügyi infrastruktúra korszerűsítéséről. Igyekeztünk azokat a kérdéseket megtalálni, amelyek esetében az önkormányzatnak vannak lehetőségei és eszközei a megoldásra, ahol tényleg tud érdemben tenni a helyzet javítása érdekében.

A Magyar Posta június első heteiben juttatja el az újbudai polgároknak azt a több tízezer kérdőívet, amely az induló Újbudai Konzultáció alapját jelenti. Az ívek kitöltése néhány percet vesz csupán igénybe. Ezt követően a mellékelt válaszborítékot ingyenesen lehet feladni a postán Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata számára, a 1518 Budapest Pf. 21 címre – ez szerepel a borítékon is. A kérdőív anonim, a válaszokat 2019. július 5-éig várja az önkormányzat.

(Újbuda)