Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 1. péntek, Elza

Ülésezett a képviselő-testület

Újbuda   |   2016, június 3 - 10:50Nyomtatóbarát változatSend by email

Sok más mellett a rendvédelmi szervek tavaly végzett tevékenységéről, emléktábla-állításról, illetve újabb, életvitelszerű tartózkodás céljára tiltott közterületekről szavaztak a képviselők a testület május 26-i ülésén.

Elfogadta a képviselő-testület a XI. kerületi rendőrkapitányság, a XI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság, valamint az Újbuda Közterület-felügyelet 2015. évben végzett tevékenységéről szóló beszámolót. Ugyancsak megkapta a képviselők támogatását az önkormányzat 2015. évi szociális és gyermekvédelmi beszámolója, illetve az Újbudán élő, rászoruló emberek szociális támogatását végző VICUS XI. Közalapítvány 2015. évi közhasznú tevékenységéről szóló beszámoló is.

A grémium úgy határozott, jóváhagyja Karinthy Gábor költő domborműves emléktáblája felállítását a Karinthy Frigyes út 2. szám alatti társasház homlokzatán, és biztosítja a megvalósításához szükséges 436 ezer forintot. Karinthy Gábor költő (1914–1974) Karinthy Frigyes első házasságából született fia, a nyugatos nemzedék tagja volt. Családja és a család barátai a nehéz sorsú költőnek szeretnének méltó emléket állítani Czinder Antal szobrászművész alkotásával.

A Fővárosi Közgyűlés 2014-ben rendeletben szabályozta le közterületei azon részeit, ahol az életvitelszerű közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül. A rendelet 2. melléklete a kerületi önkormányzatok döntése alapján kijelölt területeket sorolja fel, melyek a XI. kerület vonatkozásában a következők: Susulyka utca, Pereszke utca, Fülőke utca, Dayka Gábor utca Brassó út és Antónia lépcső közötti szakasza. A rendelet hatályba lépése óta eltelt két évben azonban az önkormányzat felé több közterületről is érkezett lakossági jelzés arról, hogy oda hajléktalanok beköltöztek, ám a hatóságok nem tudnak intézkedni, tekintettel arra, hogy a terület nem tartozik a rendelet hatálya alá. Az Alaptörvényben rögzített, egészséges környezethez való jog azonban mindenkit megillet, így az önkormányzatnak lépéseket kellett tennie. Ezért, a testület kezdeményezi a Fővárosi Önkormányzatnál, hogy az Újbuda Önkormányzata tulajdonában álló közterületek közül a Bikás parkot, az Etele úti parkot, a Költők parkját, a Nagyszeben teret, a Nevegy és Rétkerülő utca találkozásánál lévő parkot, a Bartók Béla út–Sárbogárdi út–Vasút utca közti szakaszát, valamint az Alsóhegy utca Karolina út–Villányi úti találkozását jelölje ki olyan közterületnek, ahol az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás szintén jogellenes. A rendelet hatálya alá javasolják továbbá bevonni a XI. kerület területén található, de a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Kosztolányi Dezső teret, a Feneketlen-tavi parkot, illetve a Fehérvári út Budaörsi út–Hegyalja út–Villányi út közötti szakaszát.

Az elmúlt esztendőkben országszerte, így Újbudán is erőteljesen emelkedett a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek száma. Sajnos ez a tendencia az elkövetkező évben sem látszik megfordulni, ezért az ő szakszerű ellátásuk érdekében a testület engedélyezte a fejlesztőpedagógusi státuszbővítést abban a két intézményben (Észak-Kelenföldi Óvoda és Dél-Kelenföldi Óvoda), ahol jelenleg nincs ilyen képzettséggel is rendelkező dolgozó. Az Észak-Kelenföldi Óvodában ezen kívül egy gyógypedagógiai asszisztensi státuszbővítést is engedélyeztek.

Az ülésen határoztak továbbá művészeti ösztöndíjak adományozásáról, valamint alapítványok támogatásáról is.

V. L.