Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. kedd, Emőd

Újbuda ismét tesztel

Újbuda   |   2020, november 10 - 09:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kerület szűri az óvodai és bölcsödei dolgozókat, hamarosan következnek a tanárok

Újbuda Önkormányzata a fenntartásában működő óvodák valamennyi dolgozójának koronavírus-szűrését lehetővé tette október 21–30. között. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a 80–90 fős intézményi létszám mellett csak három–négy fertőzöttet találtak, az ő otthonmaradásukkal remények szerint megállítható a járvány terjedése az adott helyen. Ebből azonban az is következett, hogy egy-egy csoport működését szüneteltetni kell (az őszi szünetben ez kis létszámú csoportokat érintett). A rendkívüli szünet elrendelése, illetve feloldása az Oktatási Hivatal jogköre, az önkormányzatnak nincs lehetősége még részleges módosításra sem (például ügyeleti csoport).

Az érintett óvodások, hozzátartozóik és a dolgozók kizárólag a rendkívüli szünet után, tünetmentesen látogathatják újra az óvodát. A szünetelő csoportokról az adott intézmény honlapján lehet tájékozódni.

November elejétől az önkormányzat összes bölcsődéjében is tesztelték a teljes személyi állományt. Az esetleges érintettség miatt szünetelő csoportokról az Újbudai Bölcsődei Intézmények honlapján lehet tájékozódni.

A rendkívüli szünet az érintett intézményekbe járó gyerekek szüleinek sok esetben nehézséget okoz, az önkormányzat kéri türelmüket, együttműködésüket és nem utolsósorban megértésüket. László Imre polgármester lapunknak elmondta: – Újbuda Önkormányzata jogi, szakmai és intézkedési lehetőségein belül, az anyagiakat nem kímélve, továbbra is megtesz mindent a családok és a munkatársak terheinek csökkentése érdekében.

A főváros tesztelteti az iskolai dolgozókat

– A fővárosi önkormányzat megteremti annak lehetőségét, hogy minden budapesti tanárt és iskolai dolgozót ingyen, önkéntes alapon szűrni tudjanak november végétől – közölte Karácsony Gergely főpolgármester. Elkezdődött 100 ezer új típusú, 15 perc alatt eredményt mutató antigén alapú teszt, valamint további több mint 10 ezer PCR-teszt beszerzése.

– A főváros nem rendelkezik egészségügyi intézménnyel, így csak a kerületek együttműködésére tud támaszkodni – mondta a 24.hu portálnak Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka. Ötvenezer holland antigén tesztet lakosságarányosan osztanak szét a kerületi önkormányzatok között, a mintavételt nekik kell megszervezniük. A főváros azt kéri, hogy a jelentkező oktatási dolgozóknál végezzék el a tesztet, a fennmaradó mennyiséget pedig saját döntésük szerint használhatják fel az önkormányzatok. – Budapesten körülbelül 30 ezer iskolai dolgozó van, így az 50 ezer tesztből biztosan jut mindenkinek – emelte ki az egészségügyi tanácsnok. A téli szünet után a főváros újabb tesztelési kört tervez az oktatási intézmények munkavállalói számára.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.