Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 28. szerda, Elemér

Újabb átalakulás jelei a lakáspiacon

Újbuda   |   2020, május 13 - 14:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

A karanténhatásnak is szerepe van az ingatlanpiaci átalakulásnak – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből. Országszerte megnőtt a 30 millió forintnál olcsóbb lakások iránt az érdeklődés, beindulhat az eladók harca a vevőkért, a vásárlók viszont kevesebbet költenének ingatlanokra.

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta megindult a kereslet átrendeződése az olcsóbb és nagyobb lakások irányába - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Az eladó lakások kínálati ára alig változott a járvány előtti szinthez képest országosan, ami Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint azt jelenti, hogy az eladók nincsenek lépéskényszerben, azaz kivárnak. A budapesti kínálatban azonban egyre több az olcsóbb, 30 millió forint alatti lakóingatlan. Ezek aránya a teljes kínálatban tavaly májusban 18 százalékos volt, idén februárban már 23 százaléknál járt, májusban pedig majdnem 24 százalékos volt, vagyis a teljes kínálat közel negyedét adják a fővárosi szinten viszonylag olcsónak mondható lakások. Balogh László úgy véli, beindulhat az eladók harca a vevőkért, a vásárlók viszont kevesebbet költenének ingatlanokra, mint korábban. Hozzátette: A nagyobb lakások iránti kereslet a karanténhatásnak köszönhető. Sokan ugyanis a 9-10 hete tartó bezártság miatt a meglévő otthonuknál nagyobb ingatlan iránt érdeklődnek. Szerinte, ha ezek a folyamatok országszerte átrajzolhatják a lakáspiaci kínálatot és igényeket is.