Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Új rendőrkapitánya van a kerületnek

Újbuda   |   2018, április 25 - 11:29Nyomtatóbarát változatSend by email

Támogatták Jáger István rendőr őrnagy megbízott kapitányságvezetői kinevezését a képviselő-testület április 19-ei ülésén. A grémium e mellett több sporttémájú előterjesztést is megtárgyalt.

Az Újbuda Közbiztonságáért címek átadásával kezdődött a testületi ülés. Az elismerést idén Tevesz Henriett rendőr őrnagy és Korponai István tűzoltó főtörzsőrmester vehette át a polgármestertől. Hoffmann Tamás továbbá Polgármesteri Dicséretben részesítette Borisza Gyulát, az „Ötház” Polgárőr Egyesület elnökét.
Papp Károly országos rendőrfőkapitány 2018. február 28-i hatállyal megszüntette a XI. kerületi rendőrkapitányság addigi vezetője, Liskány Csaba rendőr alezredes vezetői megbízatását. Helyette március 1-jétől Jáger István rendőr őrnagyot nevezte ki megbízott kapitányságvezetőnek. A képviselő-testület úgy határozott, hogy egyetért Jáger István kinevezésével.
A grémium megtárgyalta és elfogadta a XI. kerületi rendőrkapitányság 2017-ben végzett tevékenységéről szóló beszámolót is. Az Újbudán regisztrált összes bűncselekmény száma egy év alatt 16,4 százalékkal mérséklődött: 2016-ban 4901, 2017-ben 4098 bűneset jutott a rendőrség tudomására. E mellett a nyomozáseredményességi mutató – az összes bűncselekmény vonatkozásában – 33,7 százalékról 46 százalékra nőtt ez idő alatt. Az ülésen megjelent Bucsek Gábor rendőr vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya is, aki beszámolt arról, hogy a fővárosban 2010 óta felére csökkent az elkövetett bűncselekmények száma.
A Szent Imre Gimnázium fenntartója, a Zirci Ciszterci Apátság az intézmény ingatlanán egy új sportkomplexum felépítését tervezi. A létesítmény a meglévő szabadtéri sportpályák helyén készül majd el, hasznos alapterülete mintegy 3500 négyzetméter lesz. Annak érdekében, hogy e fontos és közhasznú beruházás megvalósítása ne szenvedjen késedelmet, a testület tagjai a Szent Imre Gimnázium Villányi út 27. alatti ingatlanát kiemelt fejlesztési területté nyilvánították.
Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány 2018-ban is meghirdette pályázatát Nemzeti Ovi Sport Program címen. A képviselők arról határoztak, hogy Újbuda a Nyitnikék és a Szentimrevárosi Óvoda révén részt vesz a pályázaton, és a két hatszor tizenkét méteres, multifunkcionális, műfüves sportpálya megépítéséhez, illetve a hozzájuk kapcsolódó eszközök beszerzéséhez biztosítják a szükséges 7,7 millió forintos önrészt.
Jóváhagyta a testület a Kánai út 2. alatti sportcsarnok üzemeltetésére az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft.-vel 2018. április 10-étől megkötött szerződést. Az üzemeltetési díj mértéke évi 50 millió forint, az ingatlan bruttó értéke a földterület értékével együtt közel egymilliárd forint.
A Fejér Lipót utca 59. alatti egykori bölcsődeépület az önkormányzat tulajdona, itt fogyatékos személyek, valamint pszichiátriai betegek nappali ellátására alkalmas új telephelyet terveznek kialakítani. Ide költöznének át a Ménesi út 16. alatti Újbudai Habilitációs Központ betegei, mert a jelenleg használt ingatlan csak részben akadálymentesített. Kerekes székkel csupán a földszint közelíthető meg, az emeleti részre csigalépcsőn lehet feljutni, ami fogyatékosok számára nem megfelelő. A mostani döntés alapján a Fejér Lipót utcai ingatlan 550 négyzetméteres része 2018. május 1-jétől határozatlan időre a GAMESZ vagyonkezelésébe kerül.

(V. L.)