Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Új Esélyegyenlőségi Programja van a kerületnek

Újbuda   |   2015, december 20 - 20:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Januártól újabb öt évre szóló Esélyegyenlőségi Program segíti az újbudaiakat. A 2016-tól érvényes programról az év utolsó testületi ülésén, december 17-én döntött a képviselő-testület.

A jelenleg is tartó, 2015 végéi érvényes Esélyegyenlőségi Programot 2010-ben fogadta el Újbuda Önkormányzata. Ennek keretében, illetve a programhoz kapcsolódva 2010­–2015 között számos olyan innovatív, modellértékű fejlesztés valósult meg a XI. kerületben, amelyek fővárosi viszonylatban is egyedülálló. Ezek között kiemelt helyen szerepelnek az önkormányzat családbarát és időseket támogató modellprogramjai. A kerület számos példaértékű eredménnyel dicsekedhet, sikerének talán legjobb fokmérője, hogy Újbuda esélyegyenlőségi területen megvalósuló erőfeszítéseit az utóbbi években számos díjjal ismerték el: Idősbarát Önkormányzat Díj (2013), Fogyatékosságbarát Munkahely Díj (2014), Családbarát Munkahely Díj (2015), Társadalmilag felelős munkáltató minősítés – ezüst fokozat (2015).

A most megszavazott, 2016­-tól 2020­-ig szóló Esélyegyenlőségi Program az előző program szakmai alapjaira és eredményeire épül. Keretrendszerének palettáján hét veszélyeztetett, illetve megkülönböztetett figyelmet igénylő célcsoport (hajléktalanok, idősek, gyermekek és fiatalok, fogyatékos emberek, roma identitásúak, mélyszegénységben élők, nők, illetve szülők) segítésére, esélyének megerősítésére tettek javaslatokat. A programhoz tartozik a Beavatkozási Akcióterv, melynek egy része adott ágazathoz (szociális, sport, kulturális, egészségügyi, városüzemeltetés, városfejlesztés), más része több ágazathoz kötődik. A program sikerét a célirányos koncentráció, a kerületi és nem kerületi intézmények, civil és karitatív szervezetek valamint a vállalkozások összehangolt együttműködése garantálja.

V. L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.