Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 26. hétfő, Jusztina

Tesztek és módszerek: Az igények nőnek, a lehetőségek szűkülnek

Újbuda   |   2020, szeptember 21 - 13:50Nyomtatóbarát változatSend by email

Ezentúl 19 500 forintnál nem lehet többet kérni a koronavírustesztért – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a szeptember 16-i kormányülés után. A döntés nagyon megosztotta az érintetteket. Miközben a lakosság jelentős részének ez még így is megfizethetetlen, addig a magánegészségügy szereplői közül többen fontolgatják, hogy kilépnek a piacról, a hatósági ár ugyanis nem mindig fedezi a költségeket. Az egyre aggasztóbb járványhelyzetben viszont a tesztelési kapacitások növekedésére volna szükség, miután az állam lehetőségei végesek, van, hogy egy hét is kell a hatóságilag elrendelt teszt eredményének megszületéséhez.

IgG, IgM, PCR. Egy éve még semmit nem jelentettek nekünk ezek a diagnosztikai vizsgálatokat jelző betűkombinációk. Ma már meghatározzák mindennapjainkat, akár az életünk is múlhat rajtuk. De tudjuk-e, pontosan mit jelentenek? Melyik teszt mit vizsgál, hogyan működik, mennyire megbízható, és mennyire reális az ára? Interjú Dr. Sipos Sándorral, a Corden International Magyarország Kft. ügyvezetőjével

• Hányfajta teszt létezik a koronavírus szűrésére?
Megszámlálhatatlan. Nem is a számuk, hanem a szűrés módszere az, amit érdemes megismernünk. A tesztek két nagy csoportba tartoznak. Vannak a szerológiai módszerek, amelyek a vérből vett minta alapján a vírus leküzdéséhez termelt antitesteket vizsgálják, és vannak a molekuláris biológiai módszerek, amelyek magát a vírust keresik meg a szervezetben. Ez utóbbi elven alapul a PCR-teszt is, amellyel 98-99 százalékos pontossággal állapítható meg, hogy valaki fertőzött-e. Magyarországon hatóságilag ma csak ezeket fogadják el a Covid-19 betegség igazolására, a statisztikák csak ezek eredményeit tartalmazzák. A PCR-teszt a koronavírus örökítőanyagát mutatja ki, így a kezdeti stádiumról is pontos információval szolgál, de pozitív eredmény, azaz akut fertőzés csak két-három nappal azután mutatható ki, hogy a szervezetünkbe került a vírus. A mintavétel az orrból és a garatból történik, az eredményre legkevesebb 24-48 órát kell várni.

• Miért ez a módszer a legnépszerűbb?
Mert biztonságos és pontos. Ráadásul az aktuális állapotot tükrözi, amely a hatóságnak értékesebb információ, mint az, hogy átesett-e az egyén a betegségen. A hibatényező minimális, fals eredmény általában akkor születik, ha nem szakszerűen vették le a mintát, vagy a páciens nem tartja be az előírásokat, például a vizsgálatot megelőző négy órában eszik, iszik, fogat mos vagy dohányzik. Az eredményt befolyásolhatja a minta tárolásának, illetve laborba szállításának módja is. A PCR-teszt nagy szakértelmet igénylő, időigényes, és ezért költséges eljárás: a minta feldolgozása négy-öt órát is igénybe vehet, néha ismételni is kell. Fontos, hogy a labort folyamatosan fertőtlenítsék, az ott dolgozók megfelelő védőfelszerelést kapjanak, a műszerek ne hibásodjanak meg. Szóval rengeteg tényező befolyásolja a vizsgálati eredményeket és rengeteg biztonsági előírásnak kell megfelelni; mindez jelentős kiadással jár, ezért tartozik a molekuláris biológiai módszer a drágábbak közé. Szemben a szerológiaival.

• A szerológiai vizsgálat miben tér el?
A szerológiai tesztek az antitestek diagnosztikai azonosítását végzik. A koronavírus esetében a levett vérből az immunrendszer specifikus válaszreakcióját vizsgálják, vagyis azt, hogy a szervezetünk termel-e antitesteket. Pozitív eredményt tehát csak akkor képes kimutatni a teszt, ha a szervezet már észlelte a vírust, és elkezdett ellenanyagokat termelni. Ennek az eljárásnak kétféle típusa van, az IgM és az IgG. Az IgM-teszt a PCR-hez hasonlóan az akut fertőzés kimutatására szolgál, ez az anyag ugyanis a fertőzés akut szakaszában termelődik, és meglévő fertőzésre utal. Az IgG a fertőzés után egy-két héttel jelenik meg a szervezetben, viszont sokáig kimutatható, így a teszt arra is választ adhat, hogy a mintaadó korábban átesett-e a fertőzésen.

• Sokan nem bíznak a szerológiai módszerek hatékonyságában. Miért?
Ennek több oka is van. Például, hogy a koronavírus megjelenésekor még senki nem ismerte a kórokozót, fel kellett térképezni a betegséget. Mivel nagyjából az egész világ leállt, szinte nem lehetett megfelelő teszteket beszerezni, és a piacon megjelentek olyanok is, amelyek sok fals eredményt hoztak. Népszerűek voltak például az ujjbegyből levett vérrel dolgozó, gyors, olcsó és kényelmes tesztek: ezek legfeljebb 70–80 százalékban voltak megbízhatók. Ma már azonban számos olyan vérvételes szűrés létezik, amelynek a megbízhatósága vetekszik a PCR-tesztével. Nálunk magas érzékenységű IgG-tesztekre, valamint a közel 100 százalékban megbízható IgM-tesztekre is van lehetőség. Az IgM teszt előnye, hogy viszonylag gyorsan megvan az eredmény, kevesebb kapacitást vesz igénybe, beilleszthető a rutin eljárások sorába. így jóval olcsóbb, mint a molekuláris biológiai. Hatósági igazoláshoz sajnos jelenleg nem fogadják el, adott esetben azonban jogalapot adhat központi szűrésre.
A laboratóriumunk képes az akut fertőzést legkorábban kimutatni képes PCR teszt és az ezt két-három nappal követő IgM szerológiai teszt elvégzésére is. Utóbbi teszt jelentősége egészen biztosan nőni fog. Részint azért, mert az elvégezhető PCR vizsgálatok számát felülről korlátozza a laboratóriumi kapacitás és a magasabb költség, részint pedig a szakma várhatóan felismeri: az akut fertőzési fázisban az IgM teszttel korábban megtalálhatók lesznek a PCR-vizsgálathoz egyáltalán nem, vagy csak később jutó pozitív esetek is. Az IgM teszt valójában alkalmas gyors tömeges szűrések lebonyolítására, laboratóriumunk felkészült ezek mérésszámának növelésére.

Az NNK oldalán feltüntetett információk szerint Újbudán ma hat olyan egészségügyi intézmény működik, amelyet mintavétel céljából felkereshetünk. Ezen kívül a Bikás parkban egy autós áthajtásos tesztállomás is nyílt, ahol hétköznap 8–12 óráig érintésmentesen tudják szűrni a lakosságot. A megnyitást követő második héttől teljes kapacitással működik a tesztállomás.
– Amikor tavasszal Magyarországot is elérte a járvány, a feleségem állapotos volt. Mindent végignéztem, hogyan tudnánk fertőzésveszély nélkül tesztelni. Olvastam az autós tesztállomásokról, így nekiláttam megszervezni – mesélte Gulyás Péter, aki a tesztallomas.hu-val közösen három érintésmentes állomást üzemeltet a fővárosban. Újbudán naponta nagyjából 120 tesztre van kapacitásuk, időpontot általában két nappal későbbre tudnak adni. A szűrés nagyjából két percet vesz igénybe, a résztvevők eldönthetik, hogy önvételezéssel vagy egészségügyi dolgozó segítségével szeretnének mintát leadni. Utóbbi esetben a negatív eredmény mentesítheti őket a hatósági karantén alól, a pozitív bekerül az NKK rendszerébe. Az eredményt a mintavételt követő napon elektronikus úton kapja kézhez az érintett. Bár a nagy érdeklődés láttán korábban szóba került a kapacitás bővítése, a hatósági ár bevezetése az autós tesztállomás működésére is hatással lehet.

Mintavétel céljából felkereshető újbudai intézmények:
Affidea Magyarország Kft.
Budai Magánorvosi Centrum
CORDEN INTERNATIONAL (Magyarország) Kft.
Kelen Kórház Kft.
Országos Sportegészségügyi Intézet
Pozitron-Diagnosztika Egészségügyi Szolgáltató Kft.

Nem érdemes kijátszani a rendszert
A tavaszi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy a szociális és egészségügyi intézmények vannak leginkább kitéve a fertőzés kockázatának, itt fordulnak meg leggyakrabban a veszélyeztetett korosztály tagjai, így a védekezés szempontjából is kiemelt jelentőséggel bírnak. A Szent Kristóf Szakrendelő is számos biztonsági szabályt vezetett be. A kötelező maszkviselésen, távolságtartáson és a fertőtlenítőszerek kihelyezésén túlmenően a dolgozókat rendszeresen szűrik, a rendelésre érkezőknek pedig egy űrlapon kell nyilatkozniuk, hogy tudomásuk szerint nem fertőzöttek, és nincsenek karanténban.
– Mindig akad, aki igyekszik kijátszani a biztonsági előírásokat – mesélte dr. Lehoczky Péter Gábor főigazgató. Naponta több olyan páciens is érkezik, aki nem szeretne maszkot viselni, vagy betartani a legegyszerűbb szabályokat sem, és van, aki még továbbmegy. – Nemrég olyan beteg érkezett hozzánk, aki hatósági karantén alatt állt. Ezt utólag tudtuk meg, mert a háziorvosa felhívott minket, hogy a leletein látja, olyan időpontban jött vizsgálatra, amikor ki sem tehette volna a lábát otthonról. Mivel a páciens nem mutatott tünetet, úgy gondolta, nem fogjuk észrevenni, ha egy-két vizsgálatot megcsináltat. Megtettük a hatósági feljelentést ellene, hiszen az ilyen magatartás mások életét is veszélyezteti. Örülnénk, ha mindenki megértené: szeretnénk, ha minél kevesebb áldozata lenne a vírusnak. Arról nem beszélve, hogy ha a szakdolgozók a fertőzés miatt kiesnek a munkából, akkor az ellátás megbénulhat. Tehát sem erkölcsileg, sem jogilag nem érdemes kijátszani a rendszert.
A főigazgató. azt is elmondta, a nyári hónapokban az egy évvel korábbihoz képest majdnem megduplázódott a szakellátások esetszáma, vélhetően a kijárási korlátozás során elmaradt vizsgálatok miatt.K. A.
MTI fotó/Sóki Tamás