Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Testületi ülés: bővítik a Törcsvár utcai óvodát

Újbuda   |   2019, március 27 - 13:13Nyomtatóbarát változatSend by email

Mind a rendőrkapitány, mind a tűzoltóparancsnok beszámolóját elfogadták a képviselő-testület márciusi ülésén. A grémium döntött egy leendő ifjúsági központról Örmezőn, pályázatokon való részvételről és az óvodai álláshelyek számának emeléséről is.

A képviselő-testület tudomásul vette Jáger István rendőr őrnagy, a XI. kerületi rendőrkapitányság vezetőjének értékelését tavalyi munkájukról. 2018-ban Újbudán az összes regisztrált bűncselekmény száma közel 4 százalékkal csökkent, ezen belül jelentősen, 14,5 százalékkal kevesebb a lakosságot leginkább irritáló, kiemelten kezelt bűneset: lopást, betöréses lopást 21,4, autólopást 51, gépkocsifeltörést közel 50, lakásbetörést 21,6 százalékkal kevesebbet regisztráltak, míg a rablások száma 26-ról tízre esett vissza. Kedvezően alakult az összes bűncselekményre vonatkozó nyomozáseredményességi mutató is, amely a 2017-es 46 százalékról 55 százalékra emelkedett. Ugyancsak elfogadta a grémium Bene Krisztián tűzoltó százados, a XI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság parancsnokának beszámolóját szervezete 2018. évi tevékenységéről. Az újbudai lánglovagok tavaly 1457 riasztáshoz vonultak ki, ebből 681 tűzeset, 776 műszaki mentés volt.
Ingyenes használatba adta az önkormányzat a KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft.-nek (lapunk kiadója – a szerk.) a Neszmélyi út 36. alatti 211 négyzetméteres helyiséget, amelyben egy ifjúsági központot alakítanak ki. A leendő közösségi térben a 8–18 éves korosztálynak nyújtanak majd lehetőséget hasznos iskola utáni tevékenységekre. A foglalkozásokat folyamatosan jelen lévő szakemberek (szociális munkás, mentálhigiénés szakember, intézményi pszichológus) fogják szervezni.
Határozat született arról, hogy Újbuda Önkormányzata részt vesz a Klímaváltozás és Duna a határmenti régióban – határmenti együttműködés helyi önkormányzatok és általános iskolák között című európai uniós projektben. Ennek során a szlovákiai partnerrel interaktív foglalkozásokat és versenyeket tartanak a részt vevő három magyar (Kelenvölgyi Általános Iskola, Gazdagrét–Csíki-hegyek Általános Iskola, Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium) és három szlovákiai iskolában, közös feladatgyűjteményt dolgoznak ki, valamint tábort szerveznek a részt vevő intézmények tanáraival és tanulóival. A képviselők arról is döntöttek, hogy a kerület megvalósítja az Innovációs ökoszisztémák az idősügyet támogató Smart-megoldásokért című projektet, amelyre Újbuda Önkormányzata mint vezető partner további 12 nemzetközi társszervezet részvételével nevezett. A májusban induló projekt célja az idősügyet támogató információ-kommunikációs technológiai, valamint digitális, úgynevezett Smart-megoldások tervezésében, tesztelésében és bevezetésében érdekelt helyi szereplők (kutatófejlesztők, üzleti, köz- és civil szféra) együttműködésének megteremtése, felhasználó-központú, nyílt innovációs folyamatok generálása.
Az elmúlt években Sasadon megvalósult építési beruházások nyomán nőtt a lélekszám, ezért szükségessé vált a Sasadi Óvoda Törcsvár utcai telephelyének két csoportos, 60 férőhelyes bővítése. A munkálatokat az önkormányzat saját forrásból 360 millió forinttal finanszírozza, az intézmény engedélyezett álláshelyeinek számát négy fő óvodapedagógussal, egy fő pedagógiai asszisztenssel, két fő dajkával és egy fő takarítóval megemeli.
A testületi ülésen döntöttek még közművelődési támogatásokról, partnervárosi gyermektáborok dotálásáról, valamint arról, hogy egymillió forinttal támogatják a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány kurátori pályázatát, amelyet öt évnél nem régebben alakult építészirodáknak hirdetnek meg innovatív projektek kidolgozására és bemutatására. Határoztak arról is, hogy pályázatot írnak ki az Újbudai Bölcsődei Intézmények vezetői álláshelyének betöltésére.


(Újbuda)