Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 16. vasárnap, Jusztin

Szeptember 13-ig igényelhető a méhnyakrák elleni oltás

Újbuda   |   2016, augusztus 30 - 15:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptember 13-ig igényelhetik a szülők leánygyermekeiknek az államilag támogatott, méhnyakrák elleni térítésmentes iskolai védőoltást. A betegség egyetlen vakcinával megelőzhető – állítják a szakértők.

2014 szeptemberétől a Nemzeti Védőoltási Program részeként igényelhetik a 7. osztályos lányok szülei a méhnyakrák elleni térítésmentes védőoltásokat, amelyet két adagban – ősszel és tavasszal – kapnak meg az érintett gyerekek. Az ingyenesen biztosított méhnyakrák-megelőző vakcinát az elmúlt két évben több mint 70 ezer iskolás lány kapta meg, idén pedig újra több, mint 40 ezer lány szülei igényelhetik. A kétadagos oltóanyag azok számára ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket, és szeptemberben kezdik meg az általános iskola 7. osztályát, a szülőknek szeptember 13-ig kell az aláírt és kitöltött igénylőlapokat visszaküldeni az iskolába.

Koiss Róbert szülész-nőgyógyász főorvos, klinikai onkológus, HPV-szakértő, a Magyar Méhnyakkórtani és Kolposzkópos Társaság elnöke szerint a védőoltás akkor a leghatásosabb, ha a lányoknak a szexuális életük megkezdése előtt adják be, hiszen ekkor szinte még biztosan nem fertőzöttek HPV-vel, és az immunrendszerük ekkor reagál a legjobban a vakcinára.

Újbuda