Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Stabil és megalapozott a büdzsé

Újbuda   |   2018, január 31 - 10:01
Nyomtatóbarát változatSend by email


A képviselő-testület január 18-án elfogadta Újbuda 2018. évi költségvetését, a bevételi és a kiadási főösszeget egy­­aránt 29,2 milliárd forintban határozta meg. Hoffmann Tamás polgármester hangsúlyozta: a büdzsé számai megalapozottak, a kerület kiváló gazdasági helyzetben van, miközben évek óta nem emelkedtek az adók és idén sem vezetnek be új adónemeket. Hozzáfűzte: amellett, hogy a szociális kiadásokat szinten tartják, 2018-ban jelentős összeg jut fejlesztésekre, felújításokra, beruházásokra is.

 

Soltész Erika, a kerület pénzügyi igazgatója elmondta, az idei bevételeket növeli a tavalyi esztendő 2 milliárd forintos maradványösszege és a kamatozó kincstárjegyek visszaváltásából származó 1,5 milliárd forint is. – Az állami támogatások összege a 2 milliárd forintot is meghaladja, ennek legnagyobb részét a régóta tervezett Gyermek-egészségügyi Centrum és Egynapos Sebészet kialakítására fordítja Újbuda, de jut belőle belterületi utak, járdák, közterületek fejlesztésére is – tette hozzá. A Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közti forrásmegosztást szabályozó rendelet értelmében Újbuda Önkormányzatát idén 8,646 milliárd forint illeti meg, ​ami 2017-hez képest 630 millió forintos növekedést jelent.
A napirendi pont vitájában Hintsch György, a szocialista frakció vezetője kifejtette: bár a költségvetés biztosítja a kerület működését, és minimális összeget beállítottak az önerős fejlesztésekre is, a nagyobb léptékű beruházások jórészt állami támogatásból valósulnak meg. A politikus arról is beszélt, hogy szerinte jóval többet kellene a rászorulóknak juttatni.
Felvetésére Molnár László alpolgármester úgy reagált: a támogatások a szociális ellátórendszeren keresztül az újbudaiak mintegy 8 százalékához jutnak el, ami nagyon jó arány, különös tekintettel arra, hogy a XI. kerület a főváros egyik legjómódúbb városrésze. Soltész Erika pedig konkrét számokkal támasztotta alá, hogy Újbuda hozzáteszi a megfelelő önerőt az államtól származó fejlesztési forrásokhoz.
A testületi ülésen elfogadták a Környezetvédelmi Program Intézkedési Tervét is. Ez a 2018-ra tervezett környezetvédelmi tevékenységet határozza meg, és az önkormányzat közel 90 millió forintot rendelt hozzá. A grémium arról is döntött, hogy az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola fennállásának 190. évfordulója alkalmából jóváhagyja a költő mellszobrának újraállítását, valamint támogatja egy emléktábla létrehozását az intézmény épületében.


(V. L.)