Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 2. csütörtök, Karolina, Aida

Sportoljunk, de csak okosan!

Újbuda   |   2020, március 25 - 13:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Interjú Bakai-Nagy Zita alpolgármesterrel.

A sportintézményeket bezárták. Az edzőtermeket egyelőre nem, de jelentősen csökkent a lehetőségek száma. Mit tegyen az, aki nem szeretné ezt az időszakot sem sport nélkül tölteni?

Sportolni nagyjából bárhol lehet. Amíg nincsen erre vonatkozó tiltó rendelet, addig a szabadban is, de akár egy lakásban vagy szobában sem lehetetlen. Sétálni, futni, tornázni a friss levegőn kifejezetten egészséges választás, és egyedül is megvalósítható. Persze arra vigyázzunk, hogy ne fázzunk meg, most igazán nem jönne jól az immunrendszer legyengülése. Ajánlom viszont az otthon, lakásban végzett tornagyakorlatokat, erősítő edzéseket. Ehhez kevés hely is elég és biztonságos. Érdemes szétnézni az interneten, ahol nagyon sok inspiráló ötlet, gyakorlat található.

Azt mondta az imént, a szabadban mozoghatunk. Mi a helyzet azokkal a sport­ágakkal, amelyekhez több emberre van szükség?

A csapatjátékokat a járvány időszakában fontos mellőzni. Sem a kosárlabda, foci, röplabda, sem más hasonló nem ajánlott most, akkor sem, ha ezt tereken, parkokban játszanánk. Nem tartható ugyanis a három lépés távolság, a kontaktus elkerülhetetlen. Az pedig kiugróan növeli a fertőződés kockázatát. Egyszerűen fel kell fognunk, hogy a bőrünkre megy a „játék”. Nem szabad a helyzetet elbagatellizálni, felelősen kell döntést hoznunk, cselekednünk.

Akkor marad az egyedül sportolás?

Ha tartjuk például a séta- vagy futópartnerünk mellett a két méter távolságot, ami nagyjából a három lépésnek felel meg, akkor nem feltétlenül kell a társaságról lemondani. De tagadhatatlan, hogy akkor vagyunk a legnagyobb biztonságban, ha a velünk együtt élő családtagokon kívül másokkal nem érintkezünk fizikailag. Tehát, aki csak teheti, maradjon otthon, fokozottan ügyeljen a higiéniára, kövesse a hivatalos forrásokból érkező utasításokat, és tartsa is be azokat! Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Újbuda