Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Só- és fényterápia a bölcsődében

Újbuda   |   2016, június 13 - 13:20Nyomtatóbarát változatSend by email

Átadták a nemrég elkészült sóbarlangot a Szemünk Fénye Központi Bölcsődében június 9-én. Az 1,6 millió forintos beruházást az önkormányzat finanszírozta.

Nagyvárosi környezetben különösen fontos, hogy milyen körülményeket teremtünk a gyermekeknek – mondta Hoffmann Tamás polgármester. A Szemünk Fénye Központi Bölcsődében mostantól sóbarlang is szolgálja a gyermekek egészségét. A hat négyzetméteres raktárból átalakított helyiség négy tonna Holt-tengeri só és kősó felhasználásával készült. A plafont mesésen szép cseppkő szerű képződmények, a falakat vaskos sótéglák borítják, talajszinten pedig sóhomokozó található. Az egészségmegőrzést beépített szín- és hangterápia is fokozza.

Unger Katalin, a XI. kerületi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője szerint a létesítmény nem csupán a gyermekek egészségét és a megelőzést szolgálja, hanem a sajátos nevelési igényű, SNI-s gyermekek fejlesztésében is komoly szerepet tölt be. Az intézmény konduktorai és gyógypedagógusai terápiás célokra és egyéni foglalkozásokhoz is tudják használni. (A fényterápia segítséget jelent például egy felfokozott állapotban lévő autista gyermek megnyugtatásakor.)

A helyiség fenntartásának költsége minimális: a felhasznált négy tonna só kitűnő mikroklímát teremt, ügyelni a hőmérséklet szabályozására és a barlangból kihordott só pótlására kell.

H. L.