Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Segítség a szenvedőnek és családjának

Újbuda   |   2015, április 3 - 12:19Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Összefogás Újbudáért Egyesület támogatta a Van Holnap! Zsákos Alapítvány vastagbélrákos és sztómaviselő betegeket segítő programját.

Segítség a szenvedőnek és családjánakA vastagbélrák hónapjához kapcsolódóan rendezte meg március 27-én sztómaviselőknek szóló programját a Van Holnap! Zsákos Alapítvány a Malom Közösségi Térben. A program célja az volt, hogy az érdeklődők megfelelő információkhoz jussnak a sztóma ápolásáról. A betegek és hozzátartozóik tanácsot kaptak a bőrápolásról, a táplálkozásról, valamint megismerhették a legújabb eszközöket, melyek megkönnyíthetik és biztonságosabbá tehetik mindennapjaikat.

- Fontos, hogy rendszeres kapcsolatot ápoljunk egészségüggyel foglalkozó civil szervezetekkel. Ilyen a Van Holnap Alapítvány is, akik tájékoztató és megelőző jellegű előadásokat, fórumokat tartanak - mondta Király Nóra egészségügyért felelős alpolgármester.

Az egyesület Fehérvári úti helyiségét Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő még a tavalyi Sztómaexpón ajánlotta fel az alapítványnak. A szervezet fő célja, hogy felhívja a figyelmet a vastagbélrák szűrésére, hiszen a betegség már rákmegelőző állapotban felfedezhető. Másik missziója a betegek és hozzátartozóik segítése.

Segítség a szenvedőnek és családjának

Hazánkban évente 7-8 ezer új vastagbélrákos megbetegedést regisztrálnak, a betegség következtében körülbelül ötezren halnak meg. A kórházakban ugyanezen idő alatt a sebészek 3500-4000 betegnél alakítanak ki sztómát. Magyarországon a sztóma még mindig tabunak számít, a sztómaviselők pedig sokszor szégyenlik állapotukat, rosszul élik meg a változást, bezárkóznak, nehezen vagy egyáltalán nem talál vissza a mindennapokhoz. Ahhoz, hogy ők is boldogan éljenek, fontos, hogy minél több hasznos információhoz jussanak erről az állapotról, a lehetőségeikről és jogaikról. A kezdeti időszak sokszor nehéz, meg kell szokni az új helyzetet, az eszközöket, a használatukat.

H.L.