Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Prevenció a hosszú életért

Újbuda   |   2015, január 29 - 14:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Január 30-ig tart a IX. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét hazai programsorozata. A Mályvavirág Alapítvány rendezvényének megnyitója az Allee Bevásárlóközpontban volt, amelyen Király Nóra egészségügyért is felelős alpolgármester a prevencióra hívta fel a figyelmet.

A méhnyakrák elleni küzdelem mellett kampányolt a hétvégén Király Nóra egészségügyért is felelős alpolgármester. A IX. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét megnyitóján elhangzott, hogy Magyarországon az emberek többsége csak akkor fordul orvoshoz, amikor valamilyen betegség tüneteit észleli, ám sok esetben akkor már hiába. A méhnyakrák azon betegségek egyike, amely rendszeres szűrővizsgálatokkal elkerülhető és az idejében felismert daganat jó eséllyel gyógyítható. Király Nóra hangsúlyozta, nemcsak a daganatos betegségeket, de valamennyi kórt könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, ezért felhívta a figyelmet a méhnyakrák elleni védőoltás fontosságára.

A prevenció legfontosabb elemeinek az egészséges táplálkozást, a sportot és a szűrővizsgálatokat tartja. Egészségügyért is felelős alpolgármesterként igyekszik olyan rendezvényeket szervezni, ahol a jelenlévők segítséget kapnak az egészséges táplálkozással, a sport fontosságával és a lelki egészség megőrzésével kapcsolatban. A méhnyakrák elleni programon mindenkit arra bíztatott, hogy keresse fel a nőgyógyászt, ne halogassa a vizsgálatot.

A megnyitón mintegy 25 ezer mályva színű gyöngyöt helyzetek el 12 próbababa belsejében, ezzel szimbolizálva azt, hogy Európában ennyien halnak meg évente a méhnyakrák miatt.

Újbuda