Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Perceken múlhat a túlélés!

Újbuda   |   2014, november 11 - 23:25Nyomtatóbarát változatSend by email

Magyarországon évente 50 ezren kapnak szélütést, mintegy 12 ezren halnak meg stroke következtében. Ez nemcsak az idősek betegsége: minden negyedik elszenvedő 60 év alatti, sőt a betegek mintegy 3 százaléka 30 évnél is fiatalabb.

A szélütésre figyelmeztető jeleket érdemes eszünkbe vésni: átmeneti beszédmegértési- és szóformálási nehézség, látászavar, kettőslátás, látótérkiesés, féloldali végtaggyengeség, valamelyik arc- vagy testfél néhány percig tartó zsibbadása, szédülés, hirtelen fellépő eszméletvesztés…

November 9-én ismételten megrendezték a Stroke Napját a budai Allee Bevásárlóközpontban, ahol ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlymérés, nyaki doppler vizsgálat, valamint tanácsadás várta az érdeklődőket. A késő délutánig tartó eseményen a neurológia legkiválóbb hazai szakértői osztották meg tudásukat a közönséggel, és az előadások szüneteiben is változatos programok várták az egészségükkel törődőket.

Lehetett találkozni olyan stroke-os betegekkel, akik jelenleg is komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy legyőzzék a szélütés következményeit. A szervezők ezzel akarták felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára, illetve arra, hogy ha valaki a szélütés tüneteit észleli, azonnal tárcsázza a mentőket.

A túlélők 22 százaléka járásképtelen, többen kerekesszékbe is kerülnek. A stroke-betegek csaknem fele nem képes saját magáról gondoskodni, ugyanakkor ötödük komoly beszédzavarral küzd. A gyors segítségnyújtás lehetőséget biztosít arra, hogy ha megtörténik az életmentő vérrögoldás, a betegek akár tünetmentesen is gyógyulhatnak.

K.V.

Perceken múlhat a túlélés!