Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

OSC: BL-búcsú után irány a bajnoki döntő

Újbuda   |   2022, május 13 - 12:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bár a Bajnokok Ligája idei kiírásában már nem érdekelt az OSC Újbuda férfi vízilabdacsapata, a hazai bajnokságban annál inkább: Manhercz Krisztiánék döntőt játszanak az OB I-ben.

A májusi vízilabdás fináléban az FTC Telekom együttese vár az OSC Újbudára, a párharc az egyik csapat második sikeréig tart. Az alapszakaszt a ferencvárosiak nyerték meg, ennek megfelelően a döntő első felvonásában ők a pályaválasztók; az első meccset lapzártánk idején, május 6-án a Császár-Komjádi uszodában rendezték meg. A második találkozó május 18-án az OSC otthonában, a Nyéki Imre Uszodában zajlik majd. Ha a két mérkőzés után döntetlenre állnak a felek, akkor még egy összecsapás következik május 21-én, szintén a Komjádiban.
A két gárda legutóbbi öt találkozóján két döntetlen, két ferencvárosi győzelem és egy OSC-siker született. Most is nyílt, izgalmas küzdelemre van kilátás, noha a magyar fogadóiroda szerint az FTC a finálé favoritja: a Ferencváros végső győzelmére tippelve a feltett pénzünk kevesebb mint egyharmadát nyerhetjük meg, az OSC sikere esetén több mint háromszoros pénzt kaszálhatunk. A döntő két mérkőzéséről lapunk következő számában számolunk be.

Az már április végén eldőlt, hogy az OSC Újbuda nem jut be a Bajnokok Ligája belgrádi nyolcas döntőjébe, de a csapat játszik még egy utolsó csoportmérkőzést május 10-én a román Steaua Bucuresti otthonában.

Fotó: facebook.com/oscwaterpolo

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.