Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. kedd, Emőd

Őrmezőn is sokan fertőzöttek

Újbuda   |   2020, november 10 - 14:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Dr. Dorogi Gábor őrmezői háziorvos még tavasszal, nem sokkal azután nyilatkozott az Újbudának, hogy kigyógyult a koronavírus-fertőzésből. Mint elmondta, tünetszegényen túljutott a betegségen, és azóta sincs panasza, pedig sokaknál még hónapokig maradnak szimptómák. Felépülése után szeretett volna vérplazmát adni, hogy azzal másokon segítsen, de a vizsgálatok szerint túl alacsony volt az antitestszintje. A szakirodalom szerint, akik viszonylag simán átesnek a betegségen, azoknál nem marad elég antitest, így viszont újra elkaphatják a fertőzést.

Orvosi praxisa a vírus megjelenése óta teljesen átrendeződött. Naponta 100–120 beteget kell ellátnia, többségüket online; Viberen, Messengeren, e-mailen keresztül tartják alapvetően a kapcsolatot. Közvetlen beteg-orvos találkozóra csak előzetes egyeztetés után van lehetőség.

Az elővigyázatosság fontos, mert mint Dorogi Gábor elmondta: „Őrmezőn is nagyon sokan koronavírusosak, 99 százalékuknál ez telefonos konzultáció során derült ki. Ha gyanús lett valaki, akkor PCR-tesztet kértünk, amit a mentők végeznek”. Mostanában ugyan 48 órán belül tesztelnek, ám az eredményre gyakran napokig kell várni. A praxisához tartozó körzetben eddig 50–60-an betegedtek meg Covid-19-ben, hárman kerültek kórházba, egyikük már gyógyultan hazatérhetett.

A koronavírus-fertőzés tünetei közül az első, tavaszi hullámban a magas láz, a száraz köhögés, a nehéz légzés, a mellkasi fájdalom fordult elő leggyak-rabban. – Most, a másodikban jellemzőbb az íz és szaglás elvesztése, valamint a torokfájás – emelte ki a háziorvos. Azaz tünetszegényebbnek tűnnek most az érintettek, aminek az is lehet az oka, hogy egyelőre több köztük a fiatal, akik talán könnyebben átvészelik a Covid-kórt.

D. J.

Fotó: MTI/Balázs Attila

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.