Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Nyilvános önkormányzati szerződések Újbudán

Újbuda   |   2021, március 9 - 12:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egyedi közzétételi listát fogadott el a képviselő-testület.

Újbuda Önkormányzata nyilvánosan is elérhetővé teszi a 2021. március 1-je után kötött, nettó 5 millió forint összeghatárt elérő szerződéseinek szövegét a https://ujbuda.hu/atlathato-ujbuda oldalon. Bár a hatályos törvényi előírások szerint a települési önkormányzatok csak a szerződéseik főbb adatait kötelesek közzétenni, Újbuda vezetése elkötelezett az „Ez a minimum!” átláthatósági program megvalósítása, ennek jegyében pedig az önkormányzati nyilvánosság folyamatos kiterjesztése mellett.

Az önkormányzat ezért dolgozta ki dr. Nagy Zoltán átláthatósági megbízott javaslatára Újbuda Önkormányzatának egyedi közzétételi listáját, amely a képviselő-testület határozata értelmében felmenő rendszerben lép életbe. (Az egyedi közzétételi lista olyan szabályozási eszköz, amely révén az önkormányzatok önként vállalva, de kötelező érvénnyel előírhatják maguknak bizonyos adatok közzétételét.)

Újbuda egyedi közzétételi listájába első lépésként március 1-jétől az önkormányzat nettó 5 millió forint értékű szerződéseinek oldalhű másolatai kerülnek be, április 1-jétől pedig már a közérdekű adatigénylésekre adott válaszok is olvashatók lesznek a honlapon.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.