Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 11. hétfő, Árpád

NVI: Újbudán csaknem 50 százalékos volt a részvételi arány

Újbuda   |   2014, október 12 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Lényegében rendben folyt a voksolás - állítja a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. A helyi önkormányzati választás részvételi adatai megközelítőleg azonosak a négy évvel ezelőttivel, a XI. kerületben 49,63 százalékos volt a részvételi arány.

A jó időnek köszönhetően erősödött Újbudán a választási kedv, az urnazárás végére a szavazók mintegy 50 százaléka adta le voksát. Magyarországon 10 351 helyi önkormányzati szavazókörben és 3189 nemzetiségi szavazókörben folyt a voksolás reggeltől estig. A választáson 8 millió 170 ezer fő szavazhatott, 18 ezren nem a lakóhelyükön, hanem tartózkodási helyükön. A nemzetiségi önkormányzatok választásán 241 ezren vehettek részt, a legutolsó, 17.30-as adatok alapján 58,98 százalék.

Pálffy Ilona kiemelte, hogy a nemzetiségeknél viszonylag magas volt a részvétel, és jelezte, hogy a helyi önkormányzati választás részvételi adatai megközelítőleg azonosak a négy évvel ezelőttivel.

Pálffy Ilona szerint lényegében rendben folyt a választás, néhány esetben kaptak rosszullétről jelentést, és sokszor fordult elő, hogy mozgóurnát kérőhöz mentek ki a szavazatszámláló bizottság tagjai, de nem volt otthon a választópolgár. A szavazatszámláló bizottságok munkatársai "rugalmasan" oldották meg a problémákat, az egyik településen például a mozgóurnát kérő választópolgár bement a szavazókörbe, és mivel még ott volt a mozgóurnával szavazók jegyzéke, szavazhatott.

A nap folyamán egy esetben kellett intézkednie az NVI-nek, amikor bejelentést kaptak, hogy szavazatszámláló bizottsági tagok szedik le a plakátokat a szavazókör 150 méteres körzetében. Az NVI felhívta a figyelmüket a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatására, amely szerint a szavazás előtt kihelyezett plakátok kint maradhatnak a szavazás napján is, és arra, hogy nem a szavazatszámláló bizottságok tagjainak feladata a plakátok eltávolítása.

Pálffy Ilona beszámolt róla, hogy időközi polgármester-választást hét településen kell tartani, mert a vasárnapi választáson nem volt jelölt. Az NVI elnöke elmondta: a választástól 417 jelölt lépett vissza, köztük 141 polgármesterjelölt.

MTI