Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Növelte fogyatékkal élő dolgozóinak számát az önkormányzat

Újbuda   |   2014, október 1 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újabb nyolc megváltozott munkaképességű munkavállalója van szeptembertől Újbuda Önkormányzatának. Eddig két látássérült alkalmazott dolgozott a Polgármesteri Hivatalban, tavasszal azonban továbbiak felvételét szavazta meg a képviselő-testület.

Növeli megváltozott munkaképességű dolgozóinak létszámát Újbuda Önkormányzata. A képviselő-testület döntése alapján számuk ősztől tízre emelkedett, ezzel pedig a kerület országosan is élen jár a hivatali esélyegyenlőség megteremtésében. A döntés célja az érintett csoportok lehetőségének növelése, valamint a rehabilitációs hozzájárulás kiváltása.

A hivatalnál korábban két vak ember dolgozott a telefonközpontban, a most felvettek között van építéshatósági munkatárs, iktatóban, szabálysértési osztályon dolgozó, illetve recepciós, sportszervező és mérnök munkakörben foglalkoztatott is. Újbudán esélyegyenlőségi referens képviseli a hátrányos helyzetűek ügyét.

Tavaly decemberben a Fogyatékos Emberek Világnapján szemléletváltást kezdeményező programot indított Újbuda Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával, a Nem Adom Fel Alapítvánnyal és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Kft.-vel. A kezdeményezéshez eddig 40 önkormányzat csatlakozott. Az együttműködők vállalták, hogy idén újabb minimum két főt foglalkoztatnak, ezzel is elősegítve az érintettek munkaerőpiaci integrációját.

A 25-nél több főt foglalkoztató munkáltatónak az új törvények szerint rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie, ha dolgozói között nincs megváltozott munkaképességű. - Ez éves szinten több mint 10 millió forint kiadást jelent, melynek terhére most nyolc sérült dolgozót foglalkoztathatunk – mondta lapunknak Horti István jegyző. Hozzátette: ez az önkormányzatnak nem kerül pénzébe, mégis munkát tud adni nyolc hátrányos helyzetű embernek.

A hivatalban fontos szempont a munkatársak „érzékenyítése”, azaz felkészítésük a fogyatékosság tudatos kezelésére. Ennek érdekében az önkormányzat partneri kapcsolat ápol több, fogyatékosokkal foglalkozó érdekképviseleti- és szolgáltató szervezettel, és társadalmi integrációt segítő szemléletformáló tréningeket, rendezvényeket szervez dolgozóinak. Eddig 160 hivatali alkalmazott vett részt a Nem Adom Fel Alapítvány tréningjein. Az önkormányzat Esélyegyenlőségi Terve kitér a megváltozott munkaképességűek, illetve fogyatékosok foglalkoztatásához szükséges fejlesztési folyamatokra, ami hozzájárult ahhoz, hogy tavasszal Fogyatékos-barát Munkahely címet kapott a hivatal.

Hoffmann Tamás polgármester elmondta: a szemléletváltást célzó intézkedések nemcsak a fogyatékos emberekkel kapcsolatban előremutatóak, hanem a toleranciára való képesség is fejlődik a hivatalban. Úgy véli, ennek köszönhetően válik befogadóvá és sokszínű munkahellyé az önkormányzat.

Horti István nagy lépésnek nevezte a nyolc munkatárs felvételét, amelyhez segítséget nyújtottak a fogyatékosokat segítő alapítványok. Állítása szerint az évek óta folyó tréningeknek köszönhetően pedig pozitív a hozzáállás az új dolgozókhoz hivatalban.

László szívbillentyű okozta ritmuszavar miatt lett megváltozott munkaképességű. Az elmúlt évben nehezen talált munkát, most ügyfélszolgálat recepciósként dolgozik. - Az önkormányzat az interjúktól kezdve a mindennapi bánásmódig nagyon korrekt velem Minden esélyegyenlőségi szabályt betartanak a gyakorlatban is, ami igen ritka – mondta.

Edit két éves korában veszítette el a hallását, de szülei nem adták fel: logopédushoz járt, integrált oktatásban vett részt és jelelés nélkül is megtanult érthetően beszélni. A Salva Vita Alapítványon keresztül került kapcsolatba az önkormányzattal, ahol jelenleg a számviteli osztályon dolgozik könyvelőként. Edit jól érzi magát, úgy érzi mindenki segít neki abban, hogy könnyebben menjen a kommunikáció.

T.D. - ÚjbudaTV

Növelte fogyatékkal élő dolgozóinak számát az önkormányzat

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.