Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Nincs könnyű helyzetben, aki kiadó lakást keres

Újbuda   |   2020, február 6 - 13:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Már nem emelkednek a bérleti díjak, a szakemberek mégis túl magasnak tartják azokat - derül ki a Balla Ingatlaniroda közleményéből. A kínálat és a kereslet aránya eltérő a fővároson belül.

A bérlakások piacával kapcsolatban egyetlen dolgot említ meg minden ingatlanközvetítő: nagyon magasan járnak az árak. A 13. kerületben például nagy igény lenne kiadó lakásokra, de a tulajdonosok túl magas bérleti díjakat kérnek. Míg egy bérlő 50-70 ezer forintos bérleti díjat tudna bevállalni, addig a tulajdonosok inkább 100 ezer forintban gondolkodnak bérlőnként. Ehhez az összeghez adódik hozzá kéthavi kaució és az előre kifizetett egyhavi díj, így az induló összeg egy nagyobb lakás esetben közel jár az egymillió forinthoz.

Eközben a belsőbb kerületekből szinte eltűntek a kiadó lakások, a 100-120 ezres kategória már nem létezik a kiadó ingatlanok piacán. De ugyanez a helyzet a külső részeken is, nincs kínálat, miközben a kiadó lakásokra továbbra is rendkívül nagy az igény. Az árak viszont változatlanul magasak, a bérlők egy lakásért 140 ezer forintot, családi házért 200-250 ezer forintot is fizetnének havonta, de ez utóbbiakból is szűk a kínálat.

Ugyanakkor Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője szerint csökkent a kereslet az elmúlt hónapokban a kiadó lakások iránt, mivel sokan bérlés helyett vásárlásban gondolkodnak. - Mindez persze nem jelenti, hogy csökkennének a bérleti díjak, ugyanakkor a szintjük elérte azt a lélektani határt, aminél feljebb már valószínűleg nem fognak menni. Ez azt jelenti, hogy egy kétszobás panellakásért 120-150 ezer forintot kérnek el, de találni ennél drágább ajánlatokat is a 11. kerületben - vélekedett Nagy Csaba.