Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Nem áll le az élet a kerületben

Újbuda   |   2020, április 7 - 19:00Nyomtatóbarát változatSend by email

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben meghozott intézkedéseket elvben mindenki ismerheti már, a gyakorlatban azonban még számos probléma merül fel. Ezek megoldásáról kérdeztük Hintsch Györgyöt, Újbuda városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős alpolgármesterét.

Az mindenki számára egyértelmű, hogy a kerület lakóiként azzal tudunk a legtöbbet tenni a járvány lassítása érdekében, ha otthon maradunk. De ez hogyan oldható meg az önkormányzat munkájában? Az önkormányzat épülete is üres?

Az épület gyakorlatilag üres, de mindenki dolgozik. Értelemszerűen a személyes ügyfélfogadás szünetel, ám az ügyek nagy része elektronikusan továbbra is intézhető. Ez nem vakáció, aki tud, otthonról dolgozik vagy résztvesz a helyzet kezelésében. Rengeteg kolléga, hivatali, óvodai és bölcsődei alkalmazott, a cégeink munkatársai dolgoznak azon, hogy segítsenek azoknak a kerületieknek, akik egyedül vannak, idősek, betegek, és nem tudják ellátni magukat. De ebben a helyzetben is gondolnunk kell a jövőre, teljesen nem állhat le az élet az önkormányzatban. Előbb-utóbb vége lesz ennek a vészhelyzetnek, és akkor újra kell indítanunk a kerületet, a hivatalt, intézményeinket, cégeinket, erre is kell gondolni, előkészíteni mindezt. Ráadásul ezekben a napokban össze kell rakni egy teljesen új kerületi költségvetést, az eredeti tervek, akár a bevételi, akár a kiadási oldalon gyakorlatilag tarthatatlanok lesznek, többmilliárdos korrekciót kell végrehajtanunk. Van tehát teendő, otthon vagy a hivatalban, bárhol dolgozzanak a munkatársaink.

Milyen intézkedésekkel próbál még segíteni Újbuda?

Az említett segítségen kívül – amit az időseknek, egyedülállóknak próbálunk nyújtani, akár élelmiszer-ellátás, akár csekkbefizetés vagy gyógyszerkiváltás területén –, több határidőt kitoltunk, az adóknál vagy a parkolási engedélyeknél, hogy most senkinek ne kelljen ilyen dolgokkal foglalkozni. Igyekszünk minél több csatornán tájékoztatni a kerület lakosságát, a közterületeken pedig a rend­őrséggel és a polgárőrséggel közösen vagyunk jelen, hogy megkérjük a parkokban, szabadtéren tartózkodókat, tartsák be az előírásokat saját és embertársaik érdekében. A közterület-felügyelet munkatársai nem büntetni akarnak, hanem kérni és figyelmeztetni, ezt nagyon fontos hangsúlyozni. A játszótereket, sportpályákat bezártuk, mindenkit arra kérünk, hogy csapatsportok helyett inkább a magányosan űzhető mozgásformákat válasszák, fussanak, sétáljanak, bringázzanak.

Az idősek ellátásában – önkéntesek bevonásával – sok segítséget nyújt az önkormányzat. Ám vannak olyanok, akik még ezzel a helyzettel is vissza próbálnak élni. Egyre többször hallani olyan csalókról, akik önkormányzati dolgozóknak adva ki magukat idős embereket akarnak becsapni. E tekintetben mi a helyzet a mi kerületünkben?

Számomra felfoghatatlan, hogy ezt a helyzetet néhányan megpróbálják kihasználni, és idős, beteg embereket csapnak be. Nagyon fontos, hogy minden kollégánknak van fényképes igazolványa, amelyen a személyi igazolványának száma is szerepel, mindkettőt felmutatják, ha valakihez kimennek. De pont amiatt az alapszabály miatt, hogy tartsuk a távolságot, az önkormányzati segítők nem mennek be a lakásokba, és ezt javasoljuk mindenkinek: senkit ne engedjenek be, semmilyen indokkal, akkor könnyebben megelőzhető a baj. A kerületi rendőrség egyébként tud a problémáról, ahogy őket ismerem, el fogják kapni ezeket a figurákat.

Kényes kérdés a piacok nyitvatartása is. Számítani kell-e arra, hogy ezek is bezárnak?

Az az álláspontunk, hogy amíg a nagy áruházak, fedett piacok nyitva vannak, addig a szabadtéri piacokat sem szabad bezárni, ezek az ellátás fontos pillérei. Több intézkedést hoztunk, csak élelmiszert és higiéniai szereket lehet árulni, így kevesebb árus van, és egymástól távolabb. A vásárlókat is megkértük, táblákkal figyelmeztetjük, hogy tartsák a távolságot egymás között. A veszélyhelyzeti szabályozás szerint a 65 éven felüliek csak délelőtt 9–12 óra között, a fiatalabbak pedig ez előtt és után vásárolhatnak. Tudom, ez egy piacnál okoz némi nehézséget, de ez jó szándékú kezdeményezés, kérünk mindenkit, hogy ehhez igazodva menjen vásárolni a piacra, és természetesen máshova is.

Mi a helyzet a parkolással? Vannak, akik arra számítanak, hogy az önkormányzat felfüggeszti a fizetős parkolást...

Ez egyértelműen összbudapesti kérdés, egy kerület nem tud kiszakadni a fővárosi rendszerből, mert akkor káosz lenne az adott területen. Nem tehetjük meg, hogy nálunk ingyenes, a szomszédos kerületben meg fizetős a parkolás, mert akkor mindenki itt tenné le az autóját – vagy legalábbis sokan –, ami a környéken lakóknak okozna parkolási nehézségeket. Jelenleg az a kerületek többségének az álláspontja, hogy ne szüntessük meg a fizetős parkolást, mert az több gondot okozna, mint esetleges könnyebbséget. Én osztom ezt az álláspontot, még ha nem is mindenkinél népszerű. Ami a közlekedést illeti, a fővárossal közösen dolgozunk azon, hogy ebben az időszakban minél több, akár ideiglenes kerékpárutat jelöljünk ki az útjainkon, ezzel is segítve azokat, akik nem tömegközlekedéssel akarnak járni. Erről hamarosan tájékoztatni fogjuk a kerületieket.

Újbuda