Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. hétfő, Hella

Napközis táborok a járvány után

Újbuda   |   2020, június 11 - 10:30Nyomtatóbarát változatSend by email

A koronavírus-járvány első hulláma után megváltozott feltételekkel, szigorú szabályok betartása mellett lehetővé vált, hogy nyáron a gyerekek napközis táborba menjenek. Újbudán is megszületett a döntés: a korábbi évekhez hasonlóan az önkormányzat szervezésében és finanszírozásával lesznek ilyen táborok. Győrffyné Molnár Ilona humánszolgálati igazgatót kérdeztük a részletekről.

Miként változik meg a nyári napközis táborok szervezése a járvány miatt?

A korábbi években öt-hatszáz gyermeket vittünk egyszerre Kamaraerdőre, most ezt nem tehetjük meg. Idén az iskolák lesznek a központok; a délelőtti órákban az egyikből busszal szállítjuk a gyerekeket fürödni, sportjátékokat játszani Kamaraerdőre, a másikból uszodába visszük a csapatot, a harmadikból pedig a Budakeszi Vadasparkba. Ebédre visszatérnek a gyerekek az iskolaépületekbe, a délutáni foglalkozásokat ott rendezzük meg. Meg kell felelnünk a járványügyi rendelkezéseknek, és az iskolákban tudtuk leginkább megoldani a többszöri fertőtlenítést, illetve azt hogy kis csoportokban, akár az udvaron is lehessen játszani, foglalkozásokat tartani. Szigorú szabályokat kell betartanunk. A turnus első napjának reggelén a szülőknek ki kell tölteni egy nyilatkozatot, hogy gyermekük egészséges, és a megelőző két hétben nem volt a családban sem fertőzés. Testhőmérsékletet is mérünk az érkező gyerekeknél, hogy társaik, illetve a dolgozók védelmében csak az lépjen be, aki egészséges. Az önkormányzat kézfertőtlenítő eszközöket is telepít az iskolákba a Dél-budai Tankerületi Központ együttműködésével, amelyeket a gyerekeknek rendszeresen használni kell belépésnél, és a napközbeni gyakori kézmosásukra is odafigyelnek a felnőttek.

A sajátos nevelésű gyermekeknek milyen lehetőségeik lesznek?

Immár sokadik éve az Újbudai Montágh Imre Általános Iskolában lesz tábor számukra a nyáron. Az érintett családoknak ez segítséget és biztonságot ad.Mikor indulnak a táborok?

Az új szabályozás szerint június 26-áig az iskolák biztosítják a napközi ügyeletet, június 29-étől mi átvesszük a gyerekeket, és augusztus 19-éig fogadjuk őket az Újbuda önkormányzata által szervezett és finanszírozott nyári napközis táborokban. Idén tizennégy helyszínre, a saját iskolájukba hozhatják Újbudán a szülők gyermekeiket, akik mindenhol biztonságban lesznek. Orvosi és védőnői ellátást is nyújtunk, mindent megteszünk azért, hogy egészséges környezetet teremtsünk.

Akik külföldön nyaraltak, visszatérhetnek a napközis táborba?

Ezt a mindenkor érvényes országos szabályok szerint tehetik majd meg. Tizenöt fő alatti csoportokban lesznek ezen a nyáron a gyerekek, olyan játékokat, foglalkozásokat szervezünk nekik, ahol betarthatók az érvényes szabályok, és ilyen keretek között is jól érezhetik magukat.

Hogyan lehet jelentkezni?

E-mailben és az E-Menza rendszeren keresztül is lehet jelentkezni. Az E-Menzát beállítottuk úgy, hogy júliusban és augusztusban is lehessen étkeztetést kérni, így a táborok vezetői látják, mikor tart igényt egy szülő étkezésre, ezzel együtt napközis tábori ellátásra. A részletekről a szülőket már e-mailben értesítettük. Azok a gyerekek, akik az iskolában kedvezményes vagy térítésmentes étkezésre voltak jogosultak, a napközis táborokban is élhetnek ezzel a lehetőséggel. A speciális étrendű gyerekekre is oda tudunk majd figyelni, hogy ők is megfelelő ételekhez jussanak.

D. B. S.