Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 5. hétfő, Vilma

Mindenkit várnak a bölcsődék, óvodák

Újbuda   |   2020, június 3 - 14:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Június 2-ától teljes kapacitással dolgoznak a budapesti óvodák és bölcsődék. Újbudán a kényszerű leállás alatt ügyeleti rendszert tartottak fenn az intézmények. Az újraindításról és az elmúlt időszak kihívásairól Orosz Annát, Újbuda alpolgármesterét kérdeztük.

– A vírushelyzet miatti kényszerű leállás számos nem várt feladatot rótt az óvodákra, bölcsődékre. Vélhetőleg az újraindítás sem egyszerű feladat. Hogyan foglalná össze mindezek kihívásait?

A legfontosabb feladat akkor is az volt és most is az, hogy a higiéniai feltételeknek megfeleljenek ezek az intézmények, a fertőtlenítéstől kezdve az óvodai és bölcsődei dolgozók rendszeres szűréséig. Az is nagyon összetett feladat volt, hogy miként szervezzék át a munkát az intézményeken belül, hiszen nagyon sok óvodapedagógus és munkatárs veszélyeztett kora vagy krónikus betegségek miatt nem vállalhatott ügyeletet, mások kisgyerekekkel voltak otthon, emiatt nem tudták megoldani a bejárást. Tehát a megszokottnál sokkal kisebb nevelői és óvodapedagógusi állománnyal kellett megoldani az ügyelet idején a munkát. Az új munkarendet gyorsan és jól megszervezték az intézmények vezetői. Emellett kialakult egy szigorú protokoll a védekezésre, megelőzésre, amelyet mind reggel az érkezéskor, mind napközben, mind távozáskor betartanak a munkatársak. Úgy gondolom, hogy most, az újranyitáskor ezeket az előírásokat még szigorúbban kell majd venni, hiszen míg eddig kis, ötfős csoportokban vigyáztak a gyerekekre, a nyitás után elméletileg akár a teljes létszám is visszaállhat. Az intézmények felkészültek erre, mindent fertőtlenítettek az udvari játszóterektől a belső terekig, a használati eszközöktől a konyhai felszerelésekig. Minden intézményt felszereltünk ózongenerátorokkal, amelyek egy-egy nap végén fertőtlenítik az összes teret, ahol aznap gyerekek és dolgozók megfordultak. A rendszeres fertőtlenítés az alapfeltétele annak, hogy biztonságosan működhessenek az óvodák, bölcsődék.

– Mennyire lehet kivitelezni azt, hogy a gyerekek ugyanahhoz a nevelőhöz, ugyanabba a csoportba kerüljenek, mint a leállás előtt?

Száz százalékig sajnos ezt nem lehet garantálni, de azon dolgozunk, hogy lehetőség szerint mindenki oda kerüljön vissza, abba a csoportba, azok közé a nevelők és gyerekek közé, akiket korábban már megszokott, megszeretett. Teljes mértékben azért nem lehet ezt biztosítani, mert sok dolgozó ebben az időszakban ment nyugdíjba, illetve nem lehet egyik napról a másikra pótolni azokat a kollégákat, akik valamilyen krónikus betegségüknél fogva fokozottan ki vannak téve a fertőzésveszélynek.

– Rövidesen jön a nyári időszak. Lesz nyári szünet az óvodákban, bölcsődékben?

Idén nem a szokásos nyári ügyeleti rendszerben, hanem teljes kapacitással dolgoznak majd az intézményeink, hiszen tudjuk, hogy a szülők most sokkal nehezebb helyzetben vannak a nyári szabadságok, nyaralás tekintetében, mint máskor. Arra készülünk, hogy lesz egy kéthetes leállás, amikor az óvodapedagógusok szabadságra mehetnek, de ettől eltekintve ugyanúgy folyik majd a munka, mint az év bármely szakában. A szünet időpontjáról mihamarabb döntenek az intézmények.

– A vírusjárvány és a védekezéssel kapcsolatos nem várt kiadások mennyire írhatják felül a kerületi óvodák, bölcsődék helyzetét?

Kétségkívül kevesebb pénzt jut most mindenre a nem várt kiadások és bevételkiesések miatt, és éppen a napokban jelentette be a kormány, hogy az eddigi elvonásokon túl jövőre sem számolhatnak az önkormányzatok például gépjárműadó-bevétellel. Sokkal szűkösebb időszak jön, mint amire számítottunk, de ettől függetlenül az intézményeink helyzete, színvonala és biztonsága, az ott dolgozók munkakörülményeinek minősége garantált. Az, hogy a gyerekeknek jó helye legyen Újbudán, nem lehet és nem is lesz soha kérdés.

T. E.