Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Megtartotta idei első ülését a képviselő-testület

Újbuda   |   2015, január 22 - 16:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Pro Cultura Újbuda kitüntetések átadásával kezdődött a képviselő-testület ülése január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. A napirendi pontok tárgyalásakor döntöttek a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számáról, valamint elfogadásra javasolták a főváros kerületek közti forrásmegosztásról szóló rendelettervezetet.

A képviselő-testület, a 2014. évi utolsó ülésén úgy határozott, hogy 2015-ben Pro Cultura Újbuda díjat adományoz Ágh István részére több évtizedes költői, írói munkásságáért, illetve a magyar irodalom nemzetközi elismertetése érdekében kifejtett műfordítói tevékenységéért, továbbá Bolba Henrik festő-, ötvös-, és szobrászművésznek több évtizedes munkássága elismeréseként. A díjakat Hoffmann Tamás polgármester, valamint Simicskó István és Szabolcs Attila országgyűlési képviselők adták át.

Ugyancsak a testületi ülés előtt vehetett át polgármesteri dicséretet Krompaszky András, aki közel huszonöt évig vezette az ÚT XI. Kft.-t, majd az Újbuda Prizma Kft. Út- és Közműépítő Divíziójának vezetőjeként folytatta tevékenységét. Hoffmann Tamás így kívánta megköszönni a díjazottnak a XI. kerület környezetkultúrája, így útjainak és közterületeinek fejlesztése érdekében végzett több évtizedes, szolgálatkész munkáját.

A napirendi pontok tárgyalásakor vita alakult ki a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számát szabályozó önkormányzati rendelet megalkotása kapcsán. A 2014-ben hatályba lépett Népszavazási törvény teljes körűen szabályozza a népszavazás jogintézményét, így az önkormányzatoknak már nincs törvényi felhatalmazása helyi szabályok megalkotására. A felhatalmazás kizárólag a kezdeményezéshez szükséges választópolgárok számának meghatározására terjed ki, ami nem lehet kevesebb a választópolgárok tíz, és nem lehet több huszonöt százalékánál. Az előterjesztő az új rendeletben azt javasolta, hogy helyi népszavazást – a jelenleg hatályos önkormányzati rendelettel megegyezően – a kerület választópolgárai legalább huszonöt százalékának megfelelő számú választópolgár kezdeményezhessen. A vita során Barabás Richárd (Együtt) Szabó György (Jobbik) módosító javaslatának elfogadására biztatta képviselőtársait, amely tíz százalékban határozná meg a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számát. Ezt támogatta Molnár Gyula, az MSZP frakcióvezetője is, aki ugyanakkor egyetértett Hoffmann Tamás polgármester véleményével, mely szerint egy ekkora lakosságszámú és ilyen sokszínű kerületet nem lehet népszavazások által irányítani. A végszavazáskor az eredeti döntési javaslat kapta meg a szükséges többséget, tehát helyi népszavazást a kerület választópolgárai legalább huszonöt százalékának megfelelő választópolgár kezdeményezhet. Ennek teljesülése esetén Újbuda Önkormányzatának Képviselő­testülete köteles a népszavazást elrendelni.

Egyhangúlag támogatta a testület a Fővárosi Önkormányzat forrásmegosztásról szóló rendelettervezetének elfogadását. Eszerint Újbuda Önkormányzatát 2015-ben 7,4 milliárd forint illeti meg a megosztandó bevételekből (iparűzési adó és a kapcsolódó pótlékok bírságok bevételei). Ez több mint 428 millióval magasabb a tavalyi összegnél.

(V. L.)