Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 15. szombat, Jolán, Vid

#MARADJOTTHON önkormányzati képviselőkkel

Újbuda   |   2020, április 27 - 14:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

A járványhelyzet magánéletükben is új kihívások elé állította a kerület politikai szereplőit. Megkérdeztük tőlük, miért tartják fontosnak, hogy otthon maradjon mindenki, mit javasolnak ennek kihasználására, illetve hogy ők maguk milyen új szokásokat vettek fel ebben az időszakban.

Hintsch György
Más-más okokból, de mindannyiunknak nehéz a bezártság, hogy nem járhatunk-kelhetünk, mint normálisan. Szerintem azt kell feldolgoznunk, hogy az otthonunk nem börtön – bár néha így érezhetjük –, hanem menedék. Éppen ezért soha nem volt ennyire érvényes kedvenc gyerekfilmem főszereplőjének, Poldi bácsinak klasszikus mondata: „Mindenütt jó, de a legjobb otthon!”

Junghausz Rajmund

Egyik reggel borzasztó érzés fogott el: a felismerés, hogy egy láncszem lehetek a vírus terjedésében. Én ugyan két köhögéssel átvészelhetem, ha elkapom, ám néhány kontakttal utánam más akár bele is halhat, ha figyelmetlen vagyok. Maradj otthon, hogy ne lehess közvetítője egy kiszámíthatatlan rossznak, ne legyél láncszem!

Komoly elmaradásaim voltak ház körüli dolgokkal, most nincs kifogás, gyakorlatilag mindenre van időm, és még jól is esik. Nem könnyű hetekig, akár hónapokig otthon maradni, de sajnos most muszáj. Érdemes áthangolni az agyunkat arra, hogy a kényszeren túl micsoda lehetőségeket rejt az otthonlét. Most lehet időt szakítani könyvekre, filmekre, vagy akár jövőnk tervezgetésére is.

Bába Szilvia

A legfontosabb, hogy aki teheti, maradjon otthon! Körzetem lakói tudják, képviselőjükként mindent megteszek, hogy az itt élő idős embereknek és rászorulóknak segítséget nyújtsak bevásárlással, gyógyszerkiváltással, csekkbefizetéssel. Szerencsére egyre többen élnek a lehetőséggel, így legalább őket biztonságban tudhatom otthonaikban, és ez megnyugtató érzés.

Nagyon lényeges, hogy a következő hetekben is igyekezzünk kerülni a társas érintkezést, hiszen minden találkozás növeli a fertőzés esélyét, ami különösen az idősebb korosztálynak jelent nagy veszélyt. Az otthon maradóknak most arra is juthat idejük, amire a napi robotban nem. Foglalkozzunk a családdal, magunkkal, töltsük aktívan, de mégis erőt gyűjtve ezt az időszakot. És legfőképp: vigyázzunk magunkra és egymásra!

Orosz Anna

„Ami különösen nehéz ebben a helyzetben számomra is, hogy miközben távolságot kell tartanunk egymástól, szeretteinktől, sose voltunk annyira egymásra utalva, mint most. Meg kell bíznunk abban, hogy a másik is betartja a fertőtlenítési szabályokat, nem megy közösségbe, vagy maszk nélkül a piacra. Távolságot kell tartanunk, de közben bíznunk is kell egymásban. Miközben ez a helyzet sokszor szorongató, egy ritkán adódó lehetőség is arra, hogy a szűkebb és tágabb közösségünk, például az újbudai közösség is épüljön.

Molnár László

A bezártság alatt kipróbálhatjuk magunkat új területeken is, én például betévedtem a sütés varázslatába. (Aki ismer, tudja, mennyire édesszájú vagyok.) De felidézhetjük régi ismereteinket is: a matek és a történelem még jól megy, de a kémián és fizikán elvéreztem, amióta online iskolába járok a gyerekeimmel. Kitartás. Ez is csak egy feladat, végül úgyis az élet győz!

Bakai-Nagy Zita

A járvány gyors terjedését csak úgy tudjuk megakadályozni, ha az érintkezéseket minimalizáljuk. Fontos, hogy kialakítsunk egy napi rutint, és tervezzünk előre. A bezártság könnyen depresszióssá teheti az embert, ennek elkerülésére maradjunk kapcsolatban az ismerőseinkkel, foglalkozzunk olyan dolgokkal, amelyekben örömünket leljük, és ha megtehetjük, segítsünk másokon.

Normál időszakban úgy néz ki egy napom, hogy reggel edzés egy konditeremben, majd irány a hivatal, rengeteg megbeszélés, egyeztetés a különböző területekről érkező megkeresésekről. Most a reggeli edzés otthon zajlik, utána vezetői értekezlet, majd telefonos és videokonferenciás egyeztetéseken sora következik. Szociális területért felelős alpolgármesterként folyamatosan tartom a kapcsolatot az információs telefonszolgálattal, az Újbudai Idősek Házával, az Újbudai Szociális Szolgálattal, a humánszolgáltatóval. Itt is szeretném mindenkinek megköszönni a munkáját, aki részt vesz a védekezésben.

Varga Gergő
A kijárási korlátozás és az ehhez kötődő szabályok teljesen kizökkentettek a napirendemből. Számtalan új feladat van a kerületben, amit el kell látni, ezért átalakítottam a megszokott menetet.
A napi vásárlást a havi nagy bevásárlás váltotta fel – idősebb rokonaimnak is ekkor veszem meg, amit kell –, maszkban és gumikesztyűben persze, hogy csökkentsem a fertőzés lehetőségét. Fiatal emberként valószínűleg túlélném a kórt, az idősebbek esetében viszont ez nem biztos. Ezért is kell nemcsak magunkra, hanem másokra is nagyon figyelni. Vigyázzunk egymásra!

Görög András

Ha újrakezdjük a „normális” életünket, sok tanulságot levonhatunk majd ebből az időszakból. Most kiderülhet, hogy ki és mi a fontos igazán az életünkben, és mennyi dolgot tudunk nélkülözni. Talán már sosem lesz ugyanaz a világ, mint volt korábban. Most az otthon magányában van lehetőségünk belső és külső világunk újratervezésére.

Barabás Richárd

Azt hiszem, a bezártság napjairól mi döntjük el, hogy kényszerű rabságként vagy fejlődési lehetőségként tekintünk-e rájuk. Érdemes átgondolnunk, melyek azok a tevékenységek, amelyekre eddig valamilyen ok miatt nem volt időnk, ám most esetleg belefér, hogy egy-két órát szánjunk rájuk. A kitartó önfejlesztés titka ugyanis a rendszeresség. Ha valódi, minket mélyről motiváló célokat tűzünk ki magunk elé, akkor már nem is kényszer, hanem inspiráció otthon maradni. Persze friss levegőre és napsütésre mindenkinek szüksége van. Ám fontos, hogy a kint töltött időnkben felelősen viselkedjünk.

Novák Előd

Minden magyar felelős minden magyarért! – régi jelszavunk most új értelmet nyert: a társadalmi szolidaritás jegyében érintésmentes bevásárlási segítséget nyújtunk az időseknek, és ennek jegyében vállaltam most önkéntes munkát is a Szent Imre Kórházban. Négy kisgyermek édesapjaként a fő kötelességem persze a nevelésük, oktatásuk; ez olyan intenzív együttlétet jelent, amire eddig csak nyaranta volt példa.

A mostani „bunkervakáció” sajátos élmény és kihívás – próbáljunk meg a helyzet jó oldalaira fókuszálni!