Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 2. csütörtök, Karolina, Aida

Magunkat kell megvédenünk

Újbuda   |   2020, november 25 - 15:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Amíg nincs hatásos vakcina, addig magunkat kell megvédenünk – állítja dr. Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter, aki szerint hamis dilemma, hogy azért nem szabad több korlátozást bevezetni, mert akkor mi lesz a gazdasággal.

• Mit gondol, 50 vagy 99,99 százalék, ahogy a miniszterelnök mondta pár nap különbséggel, hogy a magyar egészségügy kibírja azt a nyomást, amely a járványhelyzetben ránehezedik?

Rendkívül felelőtlen százalékokkal dobálódzni, ráadásul ilyen ellentmondóan. A kormány elengedte ezt a járványkezelést, és nagyon megkésve hozta meg azokat az intézkedéseket, amelyeket akár három héttel korábban is meg lehetett volna, hogy gátat szabjon a vírus terjedésének. Az orvosok és az egészségügyi dolgozók helytállnak, odaadó munkát végeznek mindenütt. Ezzel együtt rengeteg híradás szól arról, hogy nagyon nagy a probléma.

• Elvárható az egészségügyi ellátórendszertől, hogy ilyen hirtelen terheléseket elviseljen?

Tíz éve, amikor kitört egy influenza-világjárvány, még közel hétezren dolgoztak az állami népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálatnál, létezett felkészülési terv, tudható volt, kinek mi a dolga. Azóta lefejezték ezt a szolgálatot. A népegészségügy területi szervei a kormányhivatalokhoz kerültek, és rengetegszer nem tudnak megbirkózni a feladattal. Nagyon sok fontos szakember elment. Így nem lehet felkészülni egy járványhelyzetre. Vagy: hány olyan dolog van, amit a szakma régen követel, mégsem történt semmi, a béremeléstől a kiszámíthatóbb viszonyokig. Ha ezek megvalósulnak, akkor biztos, hogy kevesebben mentek volna külföldre, és jobb lenne a helyzet. Sok kiváló szakember hiányzik például az intenzív terápiáról vagy az aneszteziológiáról. A kormány rengeteg pénzt kivont erről a területről, ez üt most vissza.


• Mit lehet most tenni? Például a korlátozások enyhíthetnek a helyzeten?

Bízzunk benne. Két–három hét elteltével talán csökken a nyomás az egészségügyi intézményeken. Ám ezeket az intézkedéseket már jóval korábban meg kellett volna tenni, ahogy Ausztriában, vagy akár Csehországban történt. Ezzel együtt ezek a szabályok hasznosak lehetnek, sőt, többre lett volna szükség. Csak hogy egy példát mondjak, az általános iskolásokhoz köthető sport-egyesületek működését is fel kellett volna függeszteni. Mindenesetre nehéz ma még felmérni, minek mi lesz a hatása. Egy biztos: rengeteg múlik az emberek fegyelmezettségén. Legalább mi vigyázzunk magunkra, ha már a kormány nem teszi.


• Nyilván oka van annak, hogy a kormány viszonylag lassan hozta meg ezeket a döntéseket. Nem akarta a gazdaságot nehéz helyzetbe sodorni, és a tavaszi zárlat után most az emberek sem lelkesednek túlzottan egy újabb karanténért...

Ez hamis dilemma. Igen, a gazdaságot védeni kell. Ám ha egyre több a beteg, akkor is be kell zárni sok mindent. A fertőzöttek száma a hivatalos adatok szerint is százezer felett van, azaz a valóságban nyilván ennek sokszorosa, akár egymilliónál is több vírushordozó lehet. Ha ilyen gyorsan duplázódik az érintettek száma, akkor azt a gazdaság is megsínyli. A két kérdést szinkronban kellett volna kezelni, és hamarabb bevezetni a korlátozásokat. És még egy dolgot meg kellett volna már tenni, remélem, hamarosan megtörténik: az önkormányzatoknak meg kell kapniuk azokat az adatokat, amelyek mutatják, mekkora a járvány a területükön. Az önkormányzat akkor tudja, mit kell tennie, ha információkhoz jut.


• Nekünk, állampolgároknak is hasznos lehet, ha sejtjük, mire számíthatunk. Vagy ha egy iskolaigazgató értesül róla, hogy megfertőződtek az intézményében, akkor tudjon azonnal cselekedni.

Nonszensz, hogy az igazgatónak az oktatási hivatalon keresztül, egy hosszú, bürokratikus folyamatban lehet csak az operatív törzshöz fordulnia, hogy mit tehet, és közben értékes napok telnek el feleslegesen.


• Van fejlődés azért. Tavasszal azt mondták, a maszk felesleges, ma már a nyílt utcán is kötelező. A tesztek eleinte feleslegesek voltak, most legalább az egészségügyi és oktatási intézményekben dolgozókat rendszeresen szűrik majd.

Elég lassú a tanulás folyamata. Legalább mi értsük meg idejében, mit kell tenni. Mindenkinek fontos, hogy mi vigyázzuk magunkra, hogy a maszkot viseljük, méghozzá helyesen, orrot-szájat takaróan. Nem olyan borzasztóan nagy dolog ez. A maszk, a távolságtartás, az alapos és rendszeres kézmosás igenis segíthet abban, hogy elkerüljük a betegséget. Amig nincs hatásos vakcina, addig magunkat kell megvédenünk.


D. J.