Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

M4: Vasúti és taxis változások Kelenföldön

Újbuda   |   2014, március 27 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Pénteken új aluljáró nyílik a Kelenföld állomáson. A metró üzembe helyezésével egy időben új taxidrosztokat is létesít a Budapesti Közlekedési Központ.

A 4-es metró átadásával egy időben március 28-tól Kelenföld állomáson új aluljárót használhatnak az utazók. Ez közvetlenül a metró és a vasúti peronok közötti kényelmes és biztonságos megközelítést teszi lehetővé.

Kelenföld állomáson az M4 metróval érkezők tájékoztatására az új aluljáróban elektronikus vizuális tájékoztatási rendszert alakított ki a MÁV. Az utasok eligazodását további tájékoztatási eszközök (érkező-induló vonatok hirdetményei, vágányszám kiírás, fali menetrendek) és piktogramok is segítik. A vonatokon – új szolgáltatásként – a MÁV-START informálja az utazókat a kelenföldi és Keleti pályaudvari metró átszállási lehetőségeiről.

A vasúti menetjegyváltást hat jegykiadó automata is biztosítja az új aluljárórendszerben. Ezek segítségével mindenféle menetjegy - még IC-pótjegy is – váltható, és a megrendelt vasúti jegyeket is ki tudják nyomtatni.

Kelenföldön az újrafestett és korszerűsített régi aluljáró továbbra is használható lesz. Annak bejáratainál piktogramokkal jelzi a vasúttársaság, hogy onnan az 1-2. vágány és a 7-10. vágány nem érhető el, csakúgy, mint korábban, illetve arra is felhívják a figyelmet, hogy a régi aluljárónak nincs közvetlen kapcsolata a metrólejáróval.

Az M4-es metró üzembe helyezésével egy időben több mint 20 taxiférőhelyet létesít a Budapesti Közlekedési Központ három megszüntetett tömegközlekedési megálló helyén.
ezek:
• a XI. kerületi Kosztolányi Dezső téren, a Bukarest utca és a Bocskai út közötti „íves házak” előtti útpályán: 6 férőhely;
• a VIII. kerületi Rákóczi út szervizútján, a Vas utca és a Gyulai Pál utca között: 10-12 férőhely;
• a XI. kerületi Etele tér végállomáson, a korábbi Újbuda-busz megállóhelyén, mely jelenleg szükségleszállóhely: 5 férőhely.
Az M4-es metró Kelenföld vasútállomás végállomásánál, az Etele úton meglévő taxiállomás rendben üzemel.

további információ:
www.bkk.hu
www.mav.hu

 Vasúti és taxis változások Kelenföldön

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.