Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. kedd, Helga

Kulturális túlélő programok

Újbuda   |   2020, május 8 - 08:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

A rendszeres kultúrafogyasztók most brutális diétán vannak. Március közepe óta nincs kiállítás, színház, mozi, koncert, elmaradnak az estek, a szalonok, még egy jó kávézóba sem lehet beülni a barátokkal. Kegyetlen időszak ez mindenkinek, a kultúrából élőknek pedig igazi sorscsapás.

Most mindenki a túlélésre hajt. Kezdetben csupán egyetlen színtér maradt, az online, de már láthatunk példákat a való világban is „kontaktmentes” kezdeményezésekre. Ezúttal nemcsak újbudai programokat ajánlunk olvasóinknak, hanem olyan egyedi megoldásokat is, amelyek megmutatják a művészek, intézmények, kulturális menedzserek kreativitását és kitartását.

Zene

A B32 online színpadán április utolsó napján az Ed Is On énekese és gitárosa adott akusztikus koncertet élőben. A negyedik albumán dolgozó párkányi Jóvilágvan zenekar két tagja Magyarországon ragadt, így próbálni sem tudnak, ám új videoklipek készülnek a régi, áthangszerelt dalokra, mégpedig a tagok otthonában. A rajongók döntése alapján a Rosszul vagyok című dalt hangszerelte elsőként újra az A38 Hajón is többször nagy sikerrel koncertező csapat, és már a klip is elkészült.

A Müpa megnyitotta virtuális hangversenytermét és előadótereit. Az elmúlt esztendők több felejthetetlen produkcióját teszik közzé HD minőségben, sőt, Európa más koncerttermeiben készült előadásokkal is várják a nézőket.

Ferencváros Önkormányzata járművekről kihangosított, élő fellépéseket szervez, amivel a nehéz helyzetbe került előadóművészeket is támogatják. Csütörtökönként 15 és 19 óra között adnak így koncertet neves énekesek, zenészek.

Színház

Érdemes odafigyelni a Trip hajó felolvasószínházi sorozatára, ők karanténdráma-pályázatot hirdettek a Literával közösen. A beérkezett pályaművek a járvány során kialakult új élethelyzetekre reflektálnak. A legjobb írásokat neves művészek adják elő az Első Magyar Karanténszínházban.

A családok körében nagy népszerűségre tettek szert a Kuttyomfitty Társulat online közvetítései. Élőben adnak elő bábjátékokat, de meséket is olvasnak gyerekeknek. Amúgy szinte valamennyi bábos vállalkozás rendszeressé tette az élő internetes műsorokat, így a Ciróka, a Harlekin, a Vaskakas vagy a Budapest Bábszínház is. A Manna Produkció pedig werkfilmben mutatta be, hogyan dolgozik Domokos Kovács és csapata a klímavédelmmel foglalkozó előadásukon. A szeptemberi bemutatóra készülő darab címe: A jegesmedvék etetése tilos!

Gosztonyi Csaba és Lengyel Tamás start­upja, a szabadaprodukcio.hu új szolgáltatást indított. Bár a közösségi médiumokban számos színész ingyen is sokat tesz a kultúra közvetítéséért, az Art Peep Show weblapon pár száz forinttal a nézők is támogathatják a most komoly anyagi gondokkal küzdő kedvenceiket. A kezdeményezéshez már több ismert színész csatlakozott egyszemélyes rövid produkciókkal.

Film

A Nem tűntem el című dokumentum-játékfilm Richter Gedeon életét mutatja be, Spáh Dávid rendezésében, Rudolf Péter főszereplésével. Most kikerült a netre, ahol ingyenesen bárki megnézheti. Hajdu Szabolcs, a Macerás ügyek, a Fehér tenyér, a Bibliotheque Pascal és az Ernelláék Farkaséknál rendezője nem várta meg, hogy újra megnyissanak a mozik. Legújabb produkcióját, a Békeidőt online mutatják be, a Vimeo videomegosztón egy mozijegy áráért lehet megnézni.

Képzőművészet

Elindult a Resident Art Kortárs találkozások című podcastsorozata a SoundCloudon, amelyben képzőművészekkel, művészettörténészekkel, kurátorokkal és galériás szakemberekkel beszélgetnek kortárs művészeti kérdésekről. Szöllősi Géza látványtervező a rovarok kitinpácéljából készített alkotásairól, Bullás József pedig a számítógép képernyőjén megmozdulni látszó festményeiről beszél az első adásokban.

Irodalom

Újbuda kulturális nagykövete, Juhász Anna a közös olvasás élményét és a szalonok beszélgetéseit igyekszik pótolni #együtt­olvasunk című videós sorozatával, melynek részeként neves vendégek is megosztják a nézőkkel, mit jelent számukra Márai Sándor, Szabó Magda vagy Csukás István művészete.

A Litera.hu történetmesélő szériát indított közösségi oldalán. Kortárs írók mesélnek el naponta egy-egy posztban életük valamilyen eseményéről.

Az Országos Széchényi Könyvtár nyomozós játékkal várja távol maradt olvasóit. Május végéig heti két alkalommal Farkas Gábor Farkas művelődéstörténész munkatárs rövid írásokban mutatja be az OSZK blogján a könyvtár ereklyéit. A játékosoknak pedig régi szöveges emlékeink titkait kell felderíteni, a helyes megfejtések leggyorsabb beküldői könyvjutalmat kapnak.

Tánc

A Fonó Budai Zeneház népzenei művészeti vezetője, Berecz István élvezetes oktatóanyaggal jelentkezett azok számára, akik már nagyon várják, hogy újra beinduljanak a táncházak. Az örökös aranysarkantyús néptáncos segítségével addig is meg lehet tanulni egy-két figurát.

A 35 éves fennállását ünneplő Artus Stúdió minden szombaton filmklubot tart a neten: egy-egy korábbi, nagy sikerű artusos produkciót tesznek közzé oldalukon.

Gasztronómia

A hetekig tartó élesztőhiány megviselte azokat, akik a szekrény mélyéről elővarázsolt kenyérsütőgép segítségével akarták elkerülni a mindennapi vásárlást. Egy megoldás maradt, nagyanyáink kovásza. Szabadfi Szabolcs pékmester kiválóan ráérzett, mivel lehet most a Youtube-on robbantani. Kovászkészítő kurzusára már közel 20 ezren feliratkoztak, videói több tízezer megtekintésnél járnak.

Állatok, növények

Sok család számára az állatkertek, vadasparkok látogatása jelentette az élményekkel teli kikapcsolódást a járvány előtt. Ezek a helyek most bajban vannak, hiszen jegyárbevételük nincs, az állatokat viszont etetni, gondozni kell. Szorult helyzetükben sem feledkeznek meg azonban a látogatókról. A Budakeszi Vadaspark látványetetésekkel és tréningekkel szórakoztat a közösségi oldalán, hetente kétszer pedig egy-egy gondozó mutat be egy-egy állatot. A Fővárosi Állat- és Növénykertben webkamerák segítségével tehetünk virtuális sétát. Elefántokat, fókákat lehet vizslatni, de sok más ott élő állatról is készítenek friss beszámolókat.

Újra megnyitott a Füvészkert. Előzetes regisztrációval kell időpontot foglalni, így elkerülhető a tömeg, az érdeklődők szájmaszkban, gumikesztyűben csodálhatják meg a sok különleges növény tavaszi virágzását. Az üvegházakba azonban nem lehet bemenni.

Újbuda