Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Közös feladat: új szabályok a köztisztaságért

Újbuda   |   2021, október 25 - 17:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Parkolási megállapodás módosítása, kerületi ingatlanok felújítása – többek között ezekről az ügyekről is tárgyalt október 21-i ülésén Újbuda képviselő-testülete. Tizenegy napirendi pontot nyílt, kettőt pedig zárt ülésen tárgyaltak meg.

A testületi ülés első napirendi pontja egy megrázó eseményre reflektált. Dr. Bánhegyi Emil október 17-én, életének 79. évében, hosszú betegség után elhunyt. A XI. kerület első polgármestereként a rendszerváltás után vitathatatlanul nagy szerepet játszott az önkormányzatiság felépítésében. Újbuda képviselő-testülete úgy határozott, annak érdekében, hogy méltó módon kifejezhesse az elhunyt iránti megbecsülését és osztozzon a hozzátartozók gyászában, dr. Bánhegyi Emilt saját halottjának nyilvánítja.

Pénzügyi kérdések és a közterületek tisztasága
Második pontként pénzügyi kérdések kerültek napirendre. Megtárgyalta és elfogadta a testület a korábbi hitelek egységesítésével, visszafizetésével kapcsolatos költségvetési módosításokra vonatkozó négy határozatot, majd egyhangú igennel fogadták el az önkormányzati intézmények energiabeszerzésére benyújtott javaslatot.
A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek be nem tartásának jogkövetkezményeiről szóló rendeletet is módosították; a Hintsch György alpolgármester által beterjesztett kezdeményezés szerint mindenkire kötelező érvényű magatartási szabályok megállapításával kell elősegíteni a köztisztaság fenntartását, javulását. A kerületben található kereskedelmi egységek is kötelesek az üzletük előtti területet tisztán tartani.
Jelenleg az önkormányzat több mint 2400 hulladékgyűjtő edényt üzemeltet (1874 szemetes és 529 kutyaürülék-gyűjtő). Az év elején száz új, az eddigieknél nagyobb méretű hulladékgyűjtő edényt helyeztek ki, a közeljövőben további nagy méretű hulladékgyűjtők telepítését tervezik a kerület forgalmasabb pontjaira. Az edényeket leg­alább heti két alkalommal kiürítik, de vannak forgalmas területek (mint például a Bikás park), ahol a hét minden napján. Ennek költsége éves szinten közel 200 millió forint. A közterületi szemét csökkentése azonban a lakosság, az itt működő intézmények, szolgáltató és kereskedelmi egységek, valamint az építtetők együttműködése nélkül nem oldható meg.

Parkolási koncepció
Egy régóta esedékes kérdésről, nevezetesen a Fővárosi Önkormányzattal megkötött parkolási megállapodásról szóló rendeletről is tárgyaltak a képviselők. Szó esett a fizetős parkolási övezet jövőbeni bővítéséről, és a parkolási koncepciónak megfelelően elkezdődött az új területek bevonásának előkészítése. Ezek a majdani bővítések a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló utakat is érintenek, ezért az itt elvégzendő beruházásokhoz és a bevételek elszámolásához szükséges a felek közti megállapodás módosítása. A Fővárosi Közgyűlés rendelete értelmében az Infopark, Szentimreváros és Kelenföld már a várakozási övezetek része, de tényleges díjszedés még nem volt itt.

Önkormányzati ingatlanok karbantartása
Gyorsított eljárásban tárgyalták meg és fogadták el az egybegyűltek a Fővárosi Önkormányzat számára történő térítésmentes vagyonátadásra vonatkozó javaslatot, a hajléktalanok étkeztetésével kapcsolatos döntéseket, a polgármesteri tájékoztatót a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, valamint a jegyzői beszámolót szintén a lejárt határidejű határozatok végrehajtásának témakörében.
Bakai-Nagy Zita alpolgármester előterjesztése alapján arról is döntöttek a képviselők, hogy 2022. január 1-jétől a Gamesz látja el az eddig is vagyonkezelésében lévő ingatlanok felújítási és karbantartási, valamint gyorsszolgálati feladatait, továbbá a KözPont Kft. üzemeltetésében lévő ingatlanok felújítási és karbantartási, valamint gyorsszolgálati feladatait is. A feladat ellátása érdekében megkapja az ingatlanok vagyonkezelési jogát. A Gamesz veszi át a Városgazdálkodási Igazgatóság üzemeltetésében lévő parkok és játszóterek gyorsszolgálati feladatait is. Szintén 2022. január 1-jétől az önkormányzat négy fő karbantartó és két fő létesítményfelelős álláshelyet biztosít az Újbuda Gamesz számára.
Szintén nyílt ülésen határoztak arról, hogy Újbuda Önkormányzata megadja elvi támogatását és tulajdonosi hozzájárulását a Vad Budapest című fővárosi pályázat benyújtásához, az Európai Unió LIFE Természet és Biodiverzitás programjába, az előterjesztésben foglaltak szerint.
Zárt ülésen szociális ügyeket és közigazgatási bírságolási fellebbezéseket tárgyaltak meg a képviselők.

Újbuda