Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 4. kedd, Ferenc

Kötelező a parlagfű kaszálása

Újbuda   |   2016, július 1 - 11:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

Júliustól októberig 15 ezer forinttól 5 millióig terjedő bírságot szabhat ki a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Növény- és Talajvédelmi Főosztálya annak, aki elmulasztja a parlagfűkaszálást saját ingatlanján.

Sok helyen már tavasszal kihajtott a parlagfű, virágzása a nyár második felétől várható. A parlagfűkaszálást törvény írja elő, amit minden év június 30-áig kötelező elvégezni. Júliustól októberig olyan rendszerességgel kell a parlagfüves területeket kaszálni, hogy azon virágbimbó ne alakuljon ki.

Ha az ellenőrök a tulajdonos ingatlanján virágzó parlagfüvet találnak, kényszerkaszálásra kötelezik, és jelentős, 15 ezer forinttól 5 millióig terjedő bírságot szabnak ki. Belterületen a kerületi jegyző, a kerület külterületén a Földhivatal (elérhetőségek: Budapest Főváros Kormányhivatala XI. Kerületi Hivatal, cím: 1111 Budapest, Budafoki út 59.; levélcím: 1519 Budapest, Pf. 415.; e-mail: titkarsag1@foldhiv.hu; telefon: +36-1/372-1400) illetékes a bejelentések felderítésében.

Panaszt a hivatal@ujbuda.hu e-mail címen, illetve a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Polgármesteri Hivatala Környezetvédelmi Osztályán (1113 Budapest, Bocskai út 39–41.) lehet tenni. A bejelentésekben a parlagfűvel borított helyet pontosan kell megjelölni, az utca és házszám feltüntetésével. Ezt követően a hatóság helyszíni szemlét tart, hogy valóban virágzó parlagfű található-e a területen. A virágzó parlagfű esetén az illetékesek lekaszáltatják a területet, amelynek költségeit a földhasználónak kell állnia. Ha a bejelentés alaptalan, de a megjelölt helyen egyéb virágzó allergén gyomnövények vannak, a belterületi tulajdonosok felszólítást kapnak a jegyzőtől, aki rövid határidőn belül kaszálásra kötelezi az érintettet. Amennyiben a gyommentesítés határidőre sem teljesül, a Kormányhivatal bírságot szab ki.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.