Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Kormányablak nyílt a Tesco-ban

Újbuda   |   2014, március 4 - 23:08Nyomtatóbarát változatSend by email
Új kormányablak nyílt a Hengermalom úton az Új Buda Centerben. A közigazgatási reform sikerének tekintett kormányhivatali rendszer lehetővé teszi, hogy az ügyfelek egyetlen helyen, percek alatt intézzék el hivatali ügyeiket. Az újbudai kerületi kormányablak a főváros hatodik integrált kormányzati ügyfélszolgálata, hipermarket melletti elhelyezkedése közelebb viszi az emberekhez a hivatalt.

Pontosan egy éve nyílott meg Újbuda első kormányablaka a Budafoki út 59. szám alatti Földhivatal épületében. A most átadott kormányablak az egy hipermarketben, a pénztárakkal szemközti üzletsoron kapott helyet. Rétvári Bence közigazgatási államtitkár kijelentette, ezzel megfordították az évtizedekig bebetonozott bürokratikus szokásrendet.

- Eddig az embereknek kellett igazodniuk a hivatalokhoz, a kormányablakok létrejöttével azonban már a hivatal alkalmazkodik az ügyfelek életritmusához – mondta az államtitkár, majd hozzátette, a szemlélet a nyitva tartásban is megnyilvánul, hiszen este nyolc óráig tart a kiszolgálás.

Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere a rendezvényen elmondta, ennél közelebb nem is lehet hozni a hivatalt az ügyfelekhez, ezzel pedig a kormány megvalósítja az embereket szolgáló államot.

1990 előtt sokan félve léptek a hivatalokba - emlékeztetett Pesti Imre budapesti kormánymegbízott, aki szerint a területen 2010 hozott igazi áttörést, amikor is meghirdették a közigazgatás teljes átalakítását. Az első kormányhivatalok 2011-ben nyíltak, akkor egyszerre négy kormányablak indult. A kezdeti 31 helyett ma több mint 250 ügyet lehet intézni az ablakokban, de év végére akár 2500 féle ügyet is kezelhetnek majd. Pesti Imre elmondta, Budapesten a közeljövőben 35-40 kormányablak nyitása várható.

A látogatottságról szólva a kormánybiztos azt mondta, hogy a korábbi 4 ablakban 200 ezer ügyfél fordult meg 2011 óta, 2013-ban pedig 85 ezren vették igénybe a szolgatatásokat. Az ügyfelek elégedettségi mutatója 94 százalékos, az átlagos várakozási idő 5 perc, 15 percnél tovább pedig egyetlen ügy intézése sem tart. - Ez olyan, mintha mindenki soron kívül intézhetné ügyeit - jegyezte meg a kormánymegbízott.

A megnyitón részt vett még Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője és Szabolcs Attila, Budafok polgármestere, aki szerint kifejezetten kedvező, hogy olyan helyen létesülnek ezek a hivatalok, ahol a lakosság gyakran megfordul.

T.D. - ÚjbudaTV