Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. vasárnap, Géza

Klímastratégiáról és bölcsődei fejlesztésről is döntöttek a képviselők

Újbuda   |   2019, június 19 - 12:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

A képviselő-testület június 13-i ülése az „Újbuda környezetének védelméért” elismerő címek átadásával kezdődött. A kitüntetést ez évben Dékány Krisztina, az Újbudai Dúdoló Bölcsőde vezetője és Kremnicsán János, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa vehette át Hoffmann Tamás polgármestertől.

Közös előterjesztést nyújtott be Molnár László alpolgármester és Gajárszki Áron képviselő, amelynek értelmében azokat az önkormányzati tulajdonú bérlakásokat, ahol nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő-berendezés üzemel, szén-monoxid-jelző készülékekkel szerelhetik fel. A szociális rendeletbe beemelt javaslat szerint a kérelmező rászoruló családoknak az önkormányzat díjmentesen biztosítja az életmentő eszközt. A végrehajtása idén megkezdődhet, és több ütemben valósul meg. Gajárszki Áron, az LMP képviselője elmondta lapunknak, hogy az ötletgazda valójában a felesége volt, aki egy észak-amerikai példát olvasva javasolta a készülékbeszerzést, amit a városvezetés is felkarolt.
A testület döntött arról, hogy Újbuda benyújtja csatlakozási kérelmét a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez, miután az önkormányzat elkészíttette a Fenntartható Energia- és Klímaakciótervet (SECAP). Ugyancsak határoztak a képviselők Újbuda helyi klímastratégiájának kidolgozásáról egy, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló projekt keretében, amelynek része egy komplex óvodai és általános iskolai, valamint idősügyi programsorozat is.
Változtatási tilalmat rendeltek el Kelenvölgy egyes területeire a vonatkozó Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ 8. üteme) novemberi elkészültéig, illetve hatályba lépéséig. A kerülethatár, pécsi vasútvonal, Sáfrány utca, Kondorosi út, Solt utca, Andor utca, Egér út, Balatoni út és a villamosvonal közötti területen ezzel megelőzhető, hogy a szabályozás véglegesítése előtt visszafordíthatatlan folyamatok következzenek be, például családi házak közé többszintes épületek ékelődjenekx.
Arról is határozat született, hogy a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) sportkomplexumának megvalósítása érdekében a Bogdánfy utca, Feketeházy János utca, Magyar Tudósok körútja és Hevesy György utca által határolt területet kiemelt fejlesztési területté nyilvánítják. A mintegy 4500 négyzetméter alapterületű létesítmény a meglévő könnyűszerkezetes épület és a szabadtéri sportpályák helyén valósul majd meg.
A Pöttöm Bölcsőde jelenleg 40 férőhellyel rendelkezik, de nem tudja maradéktalanul ellátni a Gellérthegy vonzáskörzetét. Az egyik Ménesi úti ingatlantulajdonos felajánlásával egy 57 négyzetméteres helyiséget bérbe vehet az önkormányzat kisgyermekek napközbeni ellátására, ahol átalakítást és felújítást követően minibölcsőde alakítható ki, nyolc férőhellyel. A képviselő-testület egyúttal újabb öt évre meghosszabbította Unger Katalin intézményvezetői megbízását az Újbudai Bölcsődei Intézményeknél.
Engedélyezte a képviselő-testület, hogy az Összefogás Újbudáért Egyesület 450 négyzetméter alapterületű közösségi kertet alakítson ki a Fraknó utcában. A Mahunka Imre téren mellszobrot állítanak Albert Kázmér hercegnek, Trischler Ferenc alkotását Albertfalva alapításának 200. évfordulója alkalmából avatják fel.
(Újbuda)