Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

Kezdődhet a Műegyetemen kifejlesztett lélegeztetőgép klinikai tesztelése

Újbuda   |   2020, június 23 - 11:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Klinikai tesztelés fázisába került a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) kifejlesztett lélegeztetőgép. Kipróbálását szigorú orvosi ellenőrzés mellett végzi majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, az Országos Onkológiai Intézet és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet.

A kormányzati felkéréstől alig két hónap telt el a lélegeztetőgép kifejlesztéséig - derült ki a berendezés bemutatóján. Megvalósítása több szakterület tudásanyagát ötvözi, az egyetemen kilenc tanszékéről 36-an dolgoztak a projekten. A berendezés fel tudja venni a versenyt a világpiacon elérhető készülékekkel, sorozatgyártásra alkalmas. Az életmentő funkción kívül terápiás területen is alkalmazható, felsőkategóriás eszközt sikerült kifejleszteni – mondta Dabóczi Tamás, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar méréstechnika és információs rendszerek tanszékét vezető egyetemi tanár.

A lélegeztetőgép klinikai kipróbálását szigorú orvosi ellenőrzés mellett végzi majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, az Országos Onkológiai Intézet és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet.
Józsa János a BME rektora elmondta, a Műegyetem az innováció teljes spektrumát lefedi, az alapkutatástól a gyártásig, ezért is kérték fel fejlesztésre. Szerinte nem egy átlagos lélegeztetőgép született, hanem annál sokkal jobb készülék, így egy fokkal nyugodtabban készülhet az ország a koronavírus-járvány második hullámára.

Az eszközfejlesztését orvosok is segítették. Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa úgy értékelt, hogy "lenyűgöző műszaki tartalommal" sikerült megalkotni a berendezést, ami jól szimbolizálja a gyógyítás és a mérnöki munka összekapcsolódását. A készülékben a lélegeztetés minden fázisának külön egysége van, képes a kilégzési fázist is vezérelni, ezenkívül terápiás lehetőségeket is biztosít.

A Műegyetem munkatársai által kifejlesztett eszköz sorozatgyártása a BM Heros Zrt.-nél indult el, a készülékből naponta tízet gyártanak. A fejlesztés elnyerte a Pro Progressio Alapítvány innovációs díját, amelyet az eseményen adtak át.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.