Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 22. szerda, Júlia, Rita

Készülnek az új építési szabályzatok

Újbuda   |   2018, szeptember 27 - 11:45Nyomtatóbarát változatSend by email

Az újbudai képviselő-testület szeptember 20-i ülésén elektromos töltőállomások létesítésének ösztönzéséről, közmeghallgatás időpontjáról, közterületek elnevezéséről, a Kerületi Építési Szabályzat egyik üteméhez kapcsolódó változtatási tilalomról és ösztöndíjakról is döntött.

A testület úgy határozott, hogy 10 éves időtartamra együttműködést köt az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft.-vel elektromosgépjármű-töltőoszlopok telepítésére és üzemeltetésére Újbuda közterületein. A megállapodás egy alkalommal – a szerződéses feltételek maradéktalan teljesülése esetén – további öt évvel meghosszabbítható. Újbuda Önkormányzata mindaddig lehetővé teszi a közterület ingyenes használatát, amíg a cég térítésmentesen nyújtja az elektromobilitási szolgáltatást. Az érintett helyszínek: Fegyvernek utca, Bártfai utca, Gazdagréti út, Rétköz utca, Budafoki–Hengermalom út, Menyecske utca, Somlói út, Etele út és Ajnácskő utca.
A grémium arról is döntött, hogy 2018. december 4-én 9 órai kezdettel közmeghallgatást tart a Polgármesteri Hivatal (Zsombolyai utca 5.) földszinti nagytermében, amelyen a megjelentek közérdekű kérdéseket tehetnek fel, illetve javaslatokat fogalmazhatnak meg. A képviselők elfogadták a Papp László Sportolói Ösztöndíjról szóló előterjesztést is. Ennek értelmében húsz fiatal sportoló részesül havonta bruttó 20–50 ezer forintos támogatásban az iskolai tanév folyamán. Arról is döntés született, hogy Újbuda csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat jövő évi fordulójához. (A pályázati kiírást következő lapszámunkban közöljük – a szerk.)
A kerületi közterületek el-, illetve átnevezéséről a képviselő-testület javaslata alapján a Fővárosi Közgyűlés dönt. A Lágymányosi-öböl környéki ingatlanberuházások új közterületeinek elnevezéséről a testület 2017. november 23-i ülésén fogalmazott meg ajánlásokat. Ezek közt szerepeltek a Vízpart körút, Gyöngyvessző utca, Lizinka utca és Sárkányhajó utca elnevezések, ám az indítványt a Fővárosi Közgyűlés nem tárgyalta. Emiatt Újbuda Önkormányzata a Völgycsillag utca, a Víztükör utca, valamint a Sásliliom utca elnevezést javasolja elfogadni. Budapest főpolgármestere júniusban azt kérte a képviselő-testülettől, hogy a Vízpart körút helyett a Bíró László József körút elnevezést fogadja el. Tarlós István arra is megkérte a grémiumot, hogy támogassa a Hadak útja–Etele út–Tétényi út–3261/4 hrsz. alatti tűzoltóút által határolt terület Nelson Mandela park elnevezését. A névadásról az újbudai képviselő-testület a környéken élők véleménye alapján határoz. Támogatták a képviselők a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia plébánosának a hívők közössége nevében megfogalmazott kérését, hogy Újbuda egy közterület elnevezésével emlékezzen meg Szent Charbel atyáról. A javasolt helyszín a Gazdagréti út, a 1918/29 hrsz. alatti társasház, a kínai áruház és Nagyszeben téri parkoló által határolt terület, ha ezt a Fővárosi Közgyűlés is megszavazza.
Újbuda Önkormányzata megbízásából kidolgozás alatt áll a Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) 1. ütemének felülvizsgálata, amely a Ferencváros–Kelenföld vasútvonal, a Budaörsi út, az M1–M7-es autópálya, a Kőérberki út, az Egér út, az Andor utca, a Galvani út és a Duna folyam által határolt területet érinti. Már a tervezési fázisban látszanak azok a területek, ahol a korábbi szabályozáshoz képest megfontoltabb, differenciáltabb, az adott városrész tradicionális beépítési karakterét jobban figyelembe vevő, esetenként korlátozóbb építési szabályok megalkotására van szükség, hogy a környék terhelése ne növekedjen, arculata ne torzuljon. Ezek a területek elsősorban a Mohai utca és a Bártfai utca környékén találhatók, ahonnan az elmúlt időszakban jelentős számú lakossági kérelem érkezett a beépítés korlátozása érdekében. Takács Viktor főépítész változtatási tilalom elrendelésére tett javaslatot a Mohai utca és a Bártfai utca környéki kisvárosias beépítésű lakóterületekre, amely az építési szabályzat hatályba lépéséig marad érvényben. Az új KÉSZ várhatóan még ősz folyamán a képviselő-testület elé kerül. A javaslat megszavazását követően szót kért és kapott a környéken élő Marosváry István. Köszönetét fejezte ki a döntésért, amely szavai szerint bő másfél esztendős küzdelem végére tesz pontot.
A napirend előtt köszöntötte az újbudai testületet Molnár Gyula, Dél-Buda országgyűlési képviselője, aki áprilisi megválasztása óta első alkalommal látogatott el az ülésre. A szocialista politikus kifejtette: teljes mértékben újbudai képviselőnek tartja magát, aki a választók akaratából Budafokot is képviselheti a parlamentben. Szintén napirend előtti hozzászólásra jelentkezett Barabás Richárd képviselő (Párbeszéd), aki bejelentette, hogy csatlakozik az MSZP–DK önkormányzati frakciójához.
(Újbuda)