Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Készülnek a bankok CSOK folyósítására

Újbuda   |   2016, január 7 - 16:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

A legnagyobb lakossági bankok megkezdték a felkészülést az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitelek folyósításához. Az FHB után az OTP is jelezte, hogy már fogadja a CSOK és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitelek iránti igényeket.

A bankok szerint már január első hetében megnőtt az érdeklődés a december 29-én hatályba lépett új családtámogatási rendszer iránt. A hitelintézetek egyelőre azon dolgoznak, hogy informatikai és ügyviteli rendszerüket az új feltételrendszerhez igazítsák, valamint felkészítsék ügyintézőiket. Az FHB január 4-től, az OTP január 7-től fogadja az igényléseket. Az FHB Bankban már múlt év végén megkezdték a felkészülést, a bank honlapján már elérhető az FHB új csok-jogosultság ellenőrző alkalmazása és kalkulátora.
Az OTP-nél bár intenzíven folyik az előkészítő munka, egyetértenek a Bankszövetség azon véleményével, hogy az újdonságok teljes körű nyújtásához kapcsolódó informatikai és ügyviteli fejlesztések február elejéig elhúzódhatnak.

A K&H-nál várhatóan január végétől nyújthatóak be az új feltételeknek megfelelő kérelmek mind a csokra, mind az állami támogatású lakáscélú hitelekre, az Erste Bank pedig felkészítette fiókhálózatát a változásokkal kapcsolatban érdeklődő ügyfelek tájékoztatására.

Előreláthatólag 7-8 pénzintézet folyósítja majd a 10+10 millió forintos támogatást. Az öszesen 20 millió forintból Budapesten - bár az árak kerületenként és városrészenkét jelentősen eltérnek - jelenleg egy új építésű 75 négyzetméteres lakás árának fele, vidéken, például Debrecenben pedig ugyanekkora lakás mintegy kétharmada finanszírozható.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.