Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Jövőbeli városok

Újbuda   |   2015, július 14 - 11:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

Július 2-án nyílt meg Kerekes Gábor Future Cities – Jövőbeli városok című kiállítása az Újbuda Galériában. A művész, bár festő szakon végzett, nem fest. Annál szívesebben kísérletezik: az utóbbi időben papírkollázsokat készít hulladékból. Az újrahasznosítás, a hulladékokból való építkezés alapvető része művészi ars poeticajának.

Az aprólékosan kidolgozott képeken megszámlálhatatlanul sok épület vagy figura van. Ez a kettő az, amivel Kerekes Gábor legszívesebben dolgozik. A technikából adódik, hogy nagyon sok fényképre van szüksége egy-egy kollázs elkészítéséhez. Ezeket olyan újságokból szerzi, amelyek már bekerültek az újrahasznosítási körforgásba, nagyobb lapkiadók remittendájából szokott válogatni, és a barátai is nagyon adakozóak.

Műtermében minden kézimunkával készül, pont úgy, mint amikor az interneten egy címszóra rákeresünk, és a keresőnk kidob rengeteg olyan találatot, ami éppen csak kapcsolódik a témához. Megfelelő tűzijátékot például nagyon ritkán talál az újságokban, hiszen általában felirat van rajtuk: BÚÉK vagy augusztus 20.

– A témák egy-egy fakkban gyűlnek egy mobil polcrendszeren. Célirányosan is lapozgatom a magazinokat, de a válogatás matematikai, mennyiségi alapon is történik. Lehet, hogy 1–2 évig gyűlik egy téma. Az is nagyon fontos, hogy ezek különböző képek, úgyhogy komoly képmemória kell hozzá. Gyűjtöm őket, de aztán ki is kell vágni. Ha mondjuk egy panelra felrakok 3000–4000 képet, ahhoz 6000-nél is több fotóra van szükségem. Egy figurát kivágok 6 perc alatt, a ragasztás körülbelül ugyanennyi ideig zajlik. És akkor kiszámolom, hogy egy kiállításig mennyi időm van, hogy megcsináljak egy panelt – ismerteti az alkotói folyamatot.

Legelső képe 2008-ban készült, nagyjából tízezer ház van rajta. – Egy évig készült, ezen tanultam a legtöbbet. A ragasztáshoz egy külön lakást kellett kibérelni, mert a sajátom nem volt rá alkalmas, hogy a kép pár hónapig a földön fekve, lesúlyozva álljon. Ma már – ha nem kell mással foglalkoznom – egy háromméteres képet megcsinálok egy hónap alatt – mondja a művész.

Környezettudatos gondolkodásként határozza meg a tevékenységét, az újrahasznosítás a hordozók terén is teljesül – van papírkollázs a szekrény hátulján, fatáblán, farostlemezen, PVC-n, mosogatótálcán…

Most éppen turnén van Green Tattoo nevű papírzenekarával. A kerületi Szatyor Galériában kezdtek, aztán Pécsre mennek, majd Pesten „lépnek föl”. – Nagyon masszív csapat, egy hónapig bírják a színpadon – büszkélkedik a turnémenedzser.

A kiállítás megtekinthető augusztus 20-áig hivatali időben.