Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Jönnek a P-s rendszámok

Újbuda   |   2016, június 21 - 13:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Várhatóan még idén kiadják az utolsó N betűvel kezdődő rendszámot Magyarországon. Utána nem az következik, aminek kellene.

A Vezess.hu cikke szerint az N-es rendszámok magyarországi kifutása után nem az NY illetve O betűvel kezdődő rendszámok kiadása kezdődik. Ez a sorozat kimarad, vagyis az N után a P betűs rendszámok következnek. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala szerint azért nem lehet O karakterrel kezdeni, mert összetéveszthető a Q és a 0 karakterekkel (Pl.: OOQ-011). Ugyanakkor a hivatalnak nincs tudomása arról, hogy szó volna a területalapú rendszámok bevezetéséről.

A válság előtti pörgő piacon a J és a K betűk két-két esztendőig sem éltek, míg az L-t négy évnél is hosszabb ideig adták, az utána következő M betűt pedig az immár éledező, de a 2008 előttinél azért még szerényebb járműpiac 3,5 évig tartotta életben. A vezess.hu szerint a rendszámok gyors fogyásának magyarázata, hogy az új autók értékesítése és a használtak behozatala is évről évre határozottan emelkedik, azaz egyre több üzembentartó jelentkezik vadonatúj azonosítóért az okmányirodákban.

Újbuda