Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 28. szerda, Elemér

Jogos elvárás, hogy az EU-ban engedélyezett oltást kapjunk

Újbuda   |   2021, február 8 - 10:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Európai Unió legtöbb országa úgy döntött, hogy azokat kezdik elsőként oltani – az egészségügyi dolgozók után –, akiknél a legmagasabb a halálozási kockázat, vagyis az idősebbeket és a krónikus betegségben szenvedőket.

Lehetne azokkal is kezdeni, akik leginkább ki vannak téve a fertőzésveszélynek a munkájuk miatt, vagy éppen azokkal, akik nagyon mozgékonyak, többekkel találkoznak – azaz a fiatalokkal, akik sokfelé terjeszthetik a vírust. Kínában már tavaly elkezdték oltani a Sinopharm vakcinájával a katonákat, mert nemzetbiztonsági okból ezt látták indokoltnak. Mindegyik sorrend mellett lehet érvelni. Mégis a legfontosabb, hogy minél több ember legyen beoltva, minél hamarabb biztonságos és hatékony vakcinával – állítja dr. Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos.

Arra a felvetésünkre, hogy akkor a focisták, a sportolók soron kívüli beoltása mégis csak csökkenti a közös kockázatot, annyit felel: „Elvileg igen”. Hozzátéve, az felháborító, hogy nincs pontos oltási terv, az egészségügyi dolgozók esetében is káosz alakult ki.

Elképzelhető, hogy hamarosan többféle vakcina is rendelkezésre áll majd, hogyan tudunk ezek közül választani? Falus Ferenc szerint az orvosoknak meg kell adni a lehetőséget, hogy mindenkinek a legmegfelelőbbet adják. Az idős, krónikus betegeknél ez minden bizonnyal az úgynevezett harmadik generációs vakcina, számukra az elölt vírust tartalmazó oltóanyag több kockázatot jelenthet. Ezt inkább csak a fiatal, egészséges embereknek érdemes választani. Hangsúlyozta, azt joggal várhatjuk el, hogy olyan oltást kapjunk, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség megvizsgált, és utána engedélyezett. Arra a felvetésünkre, hogy ha kínait ajánlanak, engedjük-e magunkat beoltani, a szakember azt felelte, egyelőre nincs ilyen oltóanyag Magyarországon. S miután még a kínai lakosság jelentős része sincs beoltva, ki tudja, mikor ér ide. Rengeteg a kérdőjel, de az biztos, Kínában eddig már igen sok embernél alkalmazták a helyi vakcinát, és nincsenek hírek gondokról.

A korábbi tisztifőorvos figyelmeztetett: ma már látszik, hogy a betegségnek hosszabb távú hatásai is lehetnek, ráadásul már a tünetek megjelenése előtt fertőz, így gyorsan terjedhet. Az oltás ezért elengedhetetlenül fontos, ám addig is: maszk, távolságtartás és kézmosás.

Újbuda