Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Ismét lesz T-MA verseny

Újbuda   |   2019, szeptember 23 - 12:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Harmadszor indítja útjára a Képességforrás Egyesület az Összefogás Újbudáért Egyesülettel közösen a T-MA versenyt, amely részben kompetencia alapú, részben a megszerzett ismeretek kreatív felhasználásán alapszik. Idén újdonság a digiértés, vagyis a digitális formában megjelenő információk, szövegek értelmezése, a köztük való gyors és megbízható eligazodás. A rendezvényről az ötletgazda, Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő beszélt.

Mi különbözteti meg a T-MA-t a hagyományos versenyektől?

Az élményszerűsége, a digiértés kompetenciája, valamint az információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszközök bevonása a hagyományos életmódtörténeti versenybe. Az iskolák igénye is, hogy a gyerekeknek ne csak a számítógépes játékok, a közösségi média, valamint a programozás jelentse a digitális világgal való kapcsolatot. A Képességforrás Egyesület vezetője, Vadász Viktorné megfogalmazása szerint, egyre égetőbb a szükség a digitális világ által közvetített tartalmak szakszerű befogadására.

Milyen feladatokra számíthatnak a versenyzők?

A verseny címe T-MA 2020: Zrínyi és a barokk. Ezzel tisztelegnek a készítők Zrínyi Miklós költő, hadvezér születésének négyszázadik évfordulója előtt. A vetélkedő négy levelező fordulóból áll, ezek egyike a Zrínyi családhoz kapcsolódik, egy másik a barokk korszakhoz, egy a korabeli természettudományokhoz, egy pedig világkörképet nyújt a versenyzőknek. Minden forduló a digiértésre és a kreativitásra épül, a szerzett ismeretek azonnali felhasználásával.

A verseny kikerült a kerületből, de címében mégis őrzi Újbudát. Miért?

Szó szerint kinőtte Újbudát, ezért idén Pest megyét is bevontuk. Az alcím (Híd Újbuda és Pest megye között) jelzi a verseny eredetét, az újbudai gyökereket. A döntő, mint eddig mindig, most is az Újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban lesz.

Hogyan és meddig lehet nevezni?

A csapatok a Képességforrás Egyesület honlapján, online regisztrációval nevezhetnek október 20-ig. Innen tölthetik le a feladatokat és ugyanide tudják feltölteni megoldásaikat is. A legjobb hat csapat mérkőzik meg 2020. április 4-én. A verseny nem igényel előzetes tudást, hanem a megszerzett ismeretek alkalmazásáról adnak számot a résztvevők.

Milyen jutalmak várnak a legjobbakra?

A T-MA 2020 versenyt Újbuda Önkormányzata és kerületi cégek is támogatják. A szponzorok mintegy ötszázezer forint értékű ajándékot kínáltak fel stratégiai játékok, elektronikai eszközök, programbelépők, szótárak formájában.

(T-MA)