Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Így terjed az idei influenzajárvány

Újbuda   |   2018, február 6 - 15:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az B-típusú vírus kevesebb betegszámot, kevesebb szövődményt jelent. A legjobban úgy lehet felkészülni a járványok ellen, ha minden évben beoltatjuk magunkat - írja az inforadio.hu.

Mintegy 90 százalékban a B-típusú vírus felelős a mostani influenzajárványért - mondta az InfoRádiónak a helyettes országos tisztifőorvos. Szabó Enikő hozzátette: 2018-ban eddig ezért volt kevesebb az influenzaszerű megbetegedések száma.

Hozzátette, hogy a B-típusú vírus kevesebb betegszámot, kevesebb szövődményt jelent. Ezt alátámasztja a tavalyi adat, akkor az A-típusú vírus tombolt, és háromszor többen betegedtek meg, mint az idén.

Szabó Enikő azt is mondta: „Akkor van értelme védőoltást beadatni, ha tudjuk azt, hogy valószínűleg két héten belül nem találkozunk olyan emberrel, akitől megkapjuk, ugyanis tudni kell az oltásról, hogy két hétre van szüksége a szervezetnek arra, hogy a védettsége kialakuljon.”

Szabó elmondta, hogy minden évben más az oltásoknak az összetétele, és ha valaki miden évben beoltatja magát, akkor sokkal nagyobb védettség alakul ki, hiszen ekkor alakul ki a keresztvédettség, ami több vírus ellen hat. „Az előző évhez viszonyítva január első hetében 70 ezerrel többen kérték az ingyenes védőoltást, mint a korábbi évben” – mondta a helyettes országos tisztifőorvos. Hozzátette, a legideálisabb az lenne, ha a 2008-as évhez hasonlóan mintegy 1, 2 millió ingyenes oltást kit tudnának osztani, de valószínűleg erre most nem lesz lehetőségük.

Fontos a megelőzés

Az influenzajárvány terjedésének visszaszorítására, a megbetegedések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által felügyelt állami vállalatoknál dolgozónak ingyenesen biztosítják az influenza elleni védőoltást. Továbbá a közlekedési és nagyobb ügyfélforgalommal rendelkező cégeknél elrendelték a napi többszöri, fokozott takarítást, fertőtlenítést a járvány visszaszorítása érdekében.

inforadio.hu