Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 16. vasárnap, Jusztin

Hatalmas siker volt a farsang Kelenföldön

Újbuda   |   2018, február 5 - 14:55Nyomtatóbarát változatSend by email

Először jártak busó jelmezbe öltözött hagyományőrzők Újbudán, Kelenföldön. Február 4-én az Albertfalvi Közösségi Háztól induló álarcosokat többszázan kísérték, a kereplőkkel, kolompokkal felszerelt busók vezette menethez sokkan csatlakoztak. Mintegy félezres tömeg érkezett az Albert utcai téltemető mulatságra.

Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Ludányi Attila önkormányzati képviselő köszöntötte a télbúcsúztatóra érkezőket. Meglepődtek azon, hogy milyen sokan csatlakoztak az első kelenföldi busójáráshoz, és aggódtak is amiatt, hogy jut-e mindenkinek a busók eledeléből, a hagyományos módon, agyagedényben készülő sokác babból.

Az eredeti hangulat felidézése végett a délszláv muzsikát játszó Vixin együttes kísérte el Mohácsról a Zauvijek busócsoportot, ezáltal ízelítőt kaptak a busójárásból azok is, akik nem jártak még a közelmúltban hungarikummá vált eseménysorozaton. A mulatság csúcspontja a télbúcsúztató máglya fellobbantása volt; a közönség körbeállta, a busók pedig körbetáncolták a hatalmas tüzet.

Porvay György László, az esemény szervezésében résztvevő Porway’s Art Művészeti Egyesület vezetője busó jelmezben érkezett. A “kelenföldi busónak” bátran nevezhető mohácsi születésű zenész Ludányi Attilával összefogva valósította meg a rendezvényt. A szervezők biztosra veszik, hogy hagyományt teremtettek és egy év múlva újra busókkal, kereplőkkel és kolompokkal búcsúztathatják a telet Kelenföldön.

D. B. S.