Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Gyermekegészségügyi központ: megkezdődtek a munkálatok

Újbuda   |   2019, július 3 - 12:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az önkormányzat átadta a munkaterületet a kivitelezőnek a Kőrösy József utcában, ahol új gyermekegészségügyi központ létesül egy volt iskolaépület átalakításával és kibővítésével.

A Szent Kristóf Szakrendelő Újbudai Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. a kerület lakosain kívül a főváros más dél-budai kerületeiben és egyes agglomerációs településeken élőket is kiszolgálva végzi az alap- és szakellátást. Az Újbuda Önkormányzatának tulajdonában álló egészségügyi intézmény ma nagyrészt a Fehérvári út 12. alatti szakrendelőben tesz eleget szakellátási feladatainak. A most kezdődő beruházás célja a vele szomszédos, Kőrösy József utca 3–5. alatti önkormányzati tulajdonú ingatlan, a volt Fényes Elek Közgazdasági Szakközépiskola egykori épületének hasznosítása révén a gyermekellátás feltételeinek javítása, illetve új szolgáltatások bevezetése az Újbudai Gyermekegészségügyi Központ és Egynapos Sebészet létrehozásával.

A fejlesztéssel egy intézménybe kerülhet a dél-budai régió 14 év alatti járóbetegeinek szakellátása, amely ki is bővülhet a jelenleg több telephelyen működő szakmák átköltöztetése, kapacitásuk növelése, illetve új orvosszakmai tevékenységek integrálása nyomán. Az összetartozó, egymás munkáját kiegészítő szakmacsoportok kapcsolódása révén központi integrált ellátóhely jön létre. A fejlesztés orvosszakmai programjának eredményeként megcélzott mintegy húsz szakterület évi százezer esete ellátásának közfinanszírozását a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) biztosítja. A feladat ellátásához szükséges humánerőforrás bővítése megkezdődött. Az intézmény központi telephelyén a gyermekegészségügyi központ a meglévő szakrendelői kapacitásokkal egységes működtetésben, közös háttérszolgáltatásokkal (diagnosztika, igazgatás, műszak, informatika stb.) gyermek és felnőtt rendelőintézeti egységként üzemel majd.

Az ingatlanon jelenleg a volt iskolaépület és a hozzá csatlakozó tornatermi szárny található. A nettó 380,85 négyzetméter alapterületű tornatermi szárny elbontása után megmaradó, összesen nettó 2348,6 négyzetméter alapterületű, pinceszintből, földszintből és két szintből álló épület szerkezeti megerősítésével, belső átalakításával, teljes energetikai felújításával és egy nettó 618,6 négyzetméter alapterületű szint ráépítésével jön létre a Gyermekegészségügyi Központ és Egynapos Sebészet. A beruházás a támogatási források és finanszírozási lehetőségek tükrében szakaszosan, összesen négy ütemben zajlik le.

Az első ütem munkálatai június 21-én a munkaterület átadásával már megkezdődtek. Ebben az ütemben elbontják a tornatermi szárnyat, elvégzik a szükséges statikai megerősítéseket, megépül a teljes tartószerkezet (liftaknák, lépcsők, angolaknák, alapmegerősítések). Ekkor készül el az új épületszint homlokzata, illetve az épület hő- és vízszigetelése is.

A második ütemben történik meg az épület részleges építészeti és belső átalakítása (az egynapos sebészet szintje nélkül), kiépítik a közműcsatlakozásokat, a teljes elektromos hálózatot (a strukturált informatikai, hangosítási, beteghívó, behatolásjelző, CCTV-, beléptető-, illetve kaputelefon-rendszer nélkül), a teljes gépészeti hálózatot (lépcsőház hő- és füst­elvezetése, tűzcsapok, fűtési hálózat, klímaberendezések, gépészeti berendezési tárgyak).

A harmadik ütemben befejeződik majd az épület teljes építészeti és belső átalakítása (az egynapos sebészet szintje nélkül). Ekkor történik meg az elektromos hálózat teljes kiépítése, a teljes gépészet, vízgépészet (medencegépészet), felvonók, illetve a teljes tűzvédelmi és tűzjelző rendszer kialakítása, valamint elvégzik a kertészeti munkákat.

A negyedik ütemben fejeződik be a harmadik emeletre tervezett egynapos sebészet teljes belső átalakítása, építészeti, gépészeti és elektromos téren egyaránt. Elhelyezik az udvari orvosigáz-tárolókat, kiépítik a harmadik emeleti orvosigázrendszert, illetve a tűzvédelmi és tűzjelző rendszert.

A fővárosi és Pest megyei járóbeteg-szakellátás fejlesztési koncepciójáról és az Egészséges Budapest Program keretében megvalósuló járóbeteg-szakellátási fejlesztésekhez szükséges feladatokról szóló kormányhatározat alapján a Gyermekegészségügyi Központ és Egynapos Sebészet kialakítására jutó bruttó támogatási összeg megközelíti a kétmilliárd forintot. Emellett az önkormányzat költségvetésébe beépített 475 millió forint saját forrás is rendelkezésre áll a projekt megvalósításához.

(Újbuda)